Патријарх Порфирије: Важно што је српска кинематографија проговорила о Јасеновцу

Срна
Патријарх Порфирије: Важно што је српска кинематографија проговорила о Јасеновцу

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије оцијенио је да је значајно што је српска кинематографије први пут филмским шапатом проговорила о теми логора смрти Јасеновац.

"Када је реч о Јасеновцу, у принципу, али и о филму жДара из Јасеновцаж, не улазећи у артистичке аргументе и критеријуме, мислим да је важно и да је велика ствар да је први пут српска кинематографија проговорила филмским шапатом о нечему што је било прекривено маглом заборава, или се тенденциозно деценијама скривало", рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је, послије састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, рекао да је "изнад сваке политике и хладне фактографије, има сам сузну молитву, осећање молитве и поглед у небо пред свакако највећим српским стратиштем" и истакао да има и других стратишта српског народа.

Патријарх Порфирије оцијенио је да је веома битно да Јасеновац изађе из заборава, а да, у исто вријеме, не буде повод за злопамћење, него да свако завири у своје срце и, колико год је могуће, завапи ка Господу, да се нигдје и ни на ком мјесту ништа слично не догоди.

"За нас је Јасеновац не простор у којем се ми бавимо математиком, сабирањем и одузимањем, него простор у којем као црква, покушавамо скромно, али достојанствено, да организујемо место молитве", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао да Јасеновац то већ и јесте јер тамо постоји манастир у којем монахиње сваког дана непрестано упућују молитве Богу за добро у читавом свијету и за све људе.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да Србија заједно са Републиком Српском ради на томе, а сада ће и убрзати, да се у Доњој Градини направи велико светилиште за највеће стратиште цјелокупног српског народа.

"Разговарали смо /о Јасеновцу/ наравно, ми заједно са Републиком Српском, и сад ћемо то да убрзамо, дали смо једној компанији за идејни пројекат, па сад другој, и гледамо како ћемо да урадимо то у Доњој Градини, да направимо велико светилиште за највеће стратиште целокупног српског народа", рекао је Вучић.

Он је истакао да је са патријархом Порфиријем разговарао и о, како је навео, неким другим стварима и детаљима самог мјеста и западнославонске епархије и свему ономе што може заједнички да се уради и да држава помогне.

Одговарајући на питање новинара да прокоментарише нови извјештај ЕУ о напретку Србије, Вучић је рекао да ће извјештај коментарисати када га буде пажљиво проучио.

Он је навео да не зна шта је био садржај разговора новог америчког државног секретара Ентонија Блинкена са министрима ЕУ, али да свакако оно што предстоји Србији по питању Косова и Метохије - није ни лако ни једноставно.

Вучић је рекао да је на Београду да чува мир, да разговара и са представницима САД, а да дијалог са Приштином настави под окриљем ЕУ.

"Али, ако мисле да ћемо се лако одрећи онога што мислимо да је наше, иако они не мисле да је наше, мој одговор је - преварили сте се", поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана