Patrijarh Porfirije: Važno što je srpska kinematografija progovorila o Jasenovcu

Srna
Patrijarh Porfirije: Važno što je srpska kinematografija progovorila o Jasenovcu

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije ocijenio je da je značajno što je srpska kinematografije prvi put filmskim šapatom progovorila o temi logora smrti Jasenovac.

"Kada je reč o Jasenovcu, u principu, ali i o filmu žDara iz Jasenovcaž, ne ulazeći u artističke argumente i kriterijume, mislim da je važno i da je velika stvar da je prvi put srpska kinematografija progovorila filmskim šapatom o nečemu što je bilo prekriveno maglom zaborava, ili se tendenciozno decenijama skrivalo", rekao je patrijarh Porfirije.

Srpski patrijarh je, poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da je "iznad svake politike i hladne faktografije, ima sam suznu molitvu, osećanje molitve i pogled u nebo pred svakako najvećim srpskim stratištem" i istakao da ima i drugih stratišta srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije ocijenio je da je veoma bitno da Jasenovac izađe iz zaborava, a da, u isto vrijeme, ne bude povod za zlopamćenje, nego da svako zaviri u svoje srce i, koliko god je moguće, zavapi ka Gospodu, da se nigdje i ni na kom mjestu ništa slično ne dogodi.

"Za nas je Jasenovac ne prostor u kojem se mi bavimo matematikom, sabiranjem i oduzimanjem, nego prostor u kojem kao crkva, pokušavamo skromno, ali dostojanstveno, da organizujemo mesto molitve", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao da Jasenovac to već i jeste jer tamo postoji manastir u kojem monahinje svakog dana neprestano upućuju molitve Bogu za dobro u čitavom svijetu i za sve ljude.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija zajedno sa Republikom Srpskom radi na tome, a sada će i ubrzati, da se u Donjoj Gradini napravi veliko svetilište za najveće stratište cjelokupnog srpskog naroda.

"Razgovarali smo /o Jasenovcu/ naravno, mi zajedno sa Republikom Srpskom, i sad ćemo to da ubrzamo, dali smo jednoj kompaniji za idejni projekat, pa sad drugoj, i gledamo kako ćemo da uradimo to u Donjoj Gradini, da napravimo veliko svetilište za najveće stratište celokupnog srpskog naroda", rekao je Vučić.

On je istakao da je sa patrijarhom Porfirijem razgovarao i o, kako je naveo, nekim drugim stvarima i detaljima samog mjesta i zapadnoslavonske eparhije i svemu onome što može zajednički da se uradi i da država pomogne.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše novi izvještaj EU o napretku Srbije, Vučić je rekao da će izvještaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

On je naveo da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, ali da svakako ono što predstoji Srbiji po pitanju Kosova i Metohije - nije ni lako ni jednostavno.

Vučić je rekao da je na Beogradu da čuva mir, da razgovara i sa predstavnicima SAD, a da dijalog sa Prištinom nastavi pod okriljem EU.

"Ali, ako misle da ćemo se lako odreći onoga što mislimo da je naše, iako oni ne misle da je naše, moj odgovor je - prevarili ste se", poručio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana