Патријарх Порфирије: Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива

Срна
Патријарх Порфирије: Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је са тугом пратио физичке сукобе који су избили током блокада путева у Србији и апеловао на све да чувају једни друге, а не да се туку, те да Бог позива да свако поштује свакога.

"Јуче сам са тугом пратио како су међу нама, припадницима истог народа, али и грађанима Србије, независно од тога ком народу припадају, избили физички сукоби", рекао је патријарх Порфирије у видео-обраћању на свом "Инстаграм" профилу.

Патријарх је навео да се то дешава на самом уласку у божићни пост. "Бијемо се међусобно песницама, моткама, каменујемо аутобусе, разбијамо главе једни другима, уништавамо имовину", навео је патријарх.

Он није желео да анализира шта је повод, а шта прави узрок сукоба, нити ко је крив, а ко је невин.

"Они који стварају конфликте и управљају кризама и сукобима у свету, али исто тако и они који код нас поларизују, деле и сваку тему политизују да би стварали раздоре из себичних, парцијалних интереса, све то добро знају", каже српски патријарх.

Он је нагласио да може само да моли све, да апелује, да чувају једни друге, а не да се бију.

"Свако је свакоме потребан. Не можемо једни без других. Свако да поштује свакога, на то нас Бог позива", поручио је патријарх.

Патријарх Порфирије навео је да се моли Богу да сви у данима божићног поста своје мисли, жеље и молитве Христу Богу, једином миротворцу, усмјере ка општем добру, разумијевању, љубави и поштовању према ближњем, без обзира на чињеницу да су нам, по природи ствари, идеолошки, социолошки, политички и сваки други ставови различити.

"Период поста, у који смо закорачили, нас подсећа и позива на неопходни мир. Међутим, морамо знати да се истински мир не може постићи без помирења и мира са Богом, то јест, без труда да, колико год је могуће живимо у складу са Христовим, јеванђелским системом вредности, које су сажете у тајни двоједине љубави, према Богу и према ближњем, што значи према сваком човеку", рекао је патријарх.

Он је нагласио да немири неумитно производе нове и нове немире.

"У том смислу, мир са Богом истовремено и безусловно подразумева ограничавање свога егоизма, самољубља, себичности, нетрпељивости, искључивости, једном речју ограничавање своје појединачне воље, и пружање права и простора другоме да изражавајући своју слободу и своје дарове и способности, на миран, цивилизован и демократски начин допринесе добру по свим питањима од општег значаја, како за садашњост тако и за будућност народа и државе", навео је патријарх Порфирије.

Јуче је неколико невладиних еколошких организација, уз подршку дијела опозиције, блокирало поједине саобраћајнице у Београду и Србији, због, како су рекли, закона о референдуму и о експропријацији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана