Patrijarh Porfirije: Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva

Srna
Patrijarh Porfirije: Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je sa tugom pratio fizičke sukobe koji su izbili tokom blokada puteva u Srbiji i apelovao na sve da čuvaju jedni druge, a ne da se tuku, te da Bog poziva da svako poštuje svakoga.

"Juče sam sa tugom pratio kako su među nama, pripadnicima istog naroda, ali i građanima Srbije, nezavisno od toga kom narodu pripadaju, izbili fizički sukobi", rekao je patrijarh Porfirije u video-obraćanju na svom "Instagram" profilu.

Patrijarh je naveo da se to dešava na samom ulasku u božićni post. "Bijemo se međusobno pesnicama, motkama, kamenujemo autobuse, razbijamo glave jedni drugima, uništavamo imovinu", naveo je patrijarh.

On nije želeo da analizira šta je povod, a šta pravi uzrok sukoba, niti ko je kriv, a ko je nevin.

"Oni koji stvaraju konflikte i upravljaju krizama i sukobima u svetu, ali isto tako i oni koji kod nas polarizuju, dele i svaku temu politizuju da bi stvarali razdore iz sebičnih, parcijalnih interesa, sve to dobro znaju", kaže srpski patrijarh.

On je naglasio da može samo da moli sve, da apeluje, da čuvaju jedni druge, a ne da se biju.

"Svako je svakome potreban. Ne možemo jedni bez drugih. Svako da poštuje svakoga, na to nas Bog poziva", poručio je patrijarh.

Patrijarh Porfirije naveo je da se moli Bogu da svi u danima božićnog posta svoje misli, želje i molitve Hristu Bogu, jedinom mirotvorcu, usmjere ka opštem dobru, razumijevanju, ljubavi i poštovanju prema bližnjem, bez obzira na činjenicu da su nam, po prirodi stvari, ideološki, sociološki, politički i svaki drugi stavovi različiti.

"Period posta, u koji smo zakoračili, nas podseća i poziva na neophodni mir. Međutim, moramo znati da se istinski mir ne može postići bez pomirenja i mira sa Bogom, to jest, bez truda da, koliko god je moguće živimo u skladu sa Hristovim, jevanđelskim sistemom vrednosti, koje su sažete u tajni dvojedine ljubavi, prema Bogu i prema bližnjem, što znači prema svakom čoveku", rekao je patrijarh.

On je naglasio da nemiri neumitno proizvode nove i nove nemire.

"U tom smislu, mir sa Bogom istovremeno i bezuslovno podrazumeva ograničavanje svoga egoizma, samoljublja, sebičnosti, netrpeljivosti, isključivosti, jednom rečju ograničavanje svoje pojedinačne volje, i pružanje prava i prostora drugome da izražavajući svoju slobodu i svoje darove i sposobnosti, na miran, civilizovan i demokratski način doprinese dobru po svim pitanjima od opšteg značaja, kako za sadašnjost tako i za budućnost naroda i države", naveo je patrijarh Porfirije.

Juče je nekoliko nevladinih ekoloških organizacija, uz podršku dijela opozicije, blokiralo pojedine saobraćajnice u Beogradu i Srbiji, zbog, kako su rekli, zakona o referendumu i o eksproprijaciji.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana