Патријарх Порфирије: Српском народу, као и цијелом свијету потребан мир

Срна
Foto: Танјуг

СОМБОР - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Сомбору на државној церемонији обиљежавања 24 година од НАТО агресије да је српском народу, као и цијелом свијету, потребн мир и међусобно разумијевање.

Патријарх Порфирије је истакао да је потребна свијест о томе да на овом свијету има мјеста за сваку живу душу, али и за сваки народ да организује живот како њему одговара.

"На данашњи дан у ситним вечерњим сатима пала је прва бомба, почела су разарања наше вољене отаџбине, имовине и живота. Убијен је први Србин Радован Медић, први од више хиљада убијеих и рањених у овој агресији", рекао је патријарх Порфирије на државној манифестацији поводом 24 година од НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, којој присуствују и предсједник Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик.

Он је навео да се данашњим окупљањем чини исто оно што су Сомборци чинили током НАТО бомбардовања, окупљајући се на овом тргу посвећеном Светом Ђорђу одакле су упућивали поруке мира цијелом свијету и молитве за мир.

"То исто чинимо и ми данас. Молимо се за неправедно страдале од злочиначких пуцњева из неба одакле би требало да долазе благослови, а са неба су уместо анђела стизали жмилосрдни анђелиж који су сејали смрт", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх српски је истакао су људи вечерас сабрани на молитву за пострадале у нечовјечној противправној агресији највеће војне силе у најнесразмјернијем сукобу на бојном пољу откако је свијета и вијека.

"Молимо се и боримо да се страдања која смо доживели у НАТО агресији не понове никоме. Зато истрајмо на путу дијалога чији је циљ макар елементарно разумевање међу људима. Али, по било коју цену не прихватајмо уцене и ултиматуме који подразумевају одрицање од себе и свога", нагласио је патријарх Порфирије.

Његова светост патријарх српски поручио је вечерас и да у рјешавању проблема и изазова који су се надвили над српским народом треба истрајати на путу дијалога чији је циљ елементарни мир, али да по било коју цијену не треба прихватити уцјене и ултиматуме који подразумијевају одрицање од себе и свога.

Његова светост напоменуо је да се данас треба још усрдније молити за мир јер се у Европи води војни сукоб који пријети да у рат увуче читав свијет и да су молитве усмјерене на то да што прије утихне оружје које пролива недужну смрт.

"Неки би хтели да наш народ гурну у сукобе, међусобне и са другима. Други, а то су они који не схватају да је хришћански Бог у суштини бог љубави и мира и да цркве сведочи и живи мир, захтевају од цркве да својим ставовима пружи покриће онима који би да нас гурну у неспоразуме и нове ратове", рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије поновио је да је послање цркве да на сваки начин, а прије свега молитвом и вјером у Христа, црпи снагу и свједочи и изграђује мир и повјерење међу људима и међу народима.

"Мир свој дајем вам, рекао је Господ. Тај мир није као мир оних који о миру говоре више и гласније од других, а истовремено производе бескрајне кокличине смртоносног оруђа и од тога живе непупоредиво боље од других. Градимо и чувајмо Божји мир у себи, па ћемо моћи да се миримо и са другим људима, са својим најближима, комшијама и пријатељима", поручио је патријарх.

Његова светост навео је да васкрслу жртву страдалих из српског рода треба гледати као залог чврстом корачању мира, љубави и коначне побједе.

"Зато се молимо за све страдале у пролеће 1999. године, за наше сународнике, браћу и сестре. Бог да им душу прости и да им вечни покој као и свим људима страдалим на правди божјој у време НАТО агресије на српски народ", поручио је патријарх.

Патријарх српски је претходно служио помен жртавама НАТО агресије.

Државној церемонији обиљежавања присуствују и предсједници влада Србије и Републике Српске Ана Брнабић и Радован Вишковић, предсједници парламената Владимир Орлић и Ненад Стевандић, као и министри у владама Србије и Српске.

Из Републике Српске присутни су и министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

На данашњи дан навршиле су се 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Сомбор је био један од првих градова гдје су пале бомбе и изгубљени људски животи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана