Patrijarh Porfirije: Srpskom narodu, kao i cijelom svijetu potreban mir

Srna
Foto: Tanjug

SOMBOR - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je večeras u Somboru na državnoj ceremoniji obilježavanja 24 godina od NATO agresije da je srpskom narodu, kao i cijelom svijetu, potrebn mir i međusobno razumijevanje.

Patrijarh Porfirije je istakao da je potrebna svijest o tome da na ovom svijetu ima mjesta za svaku živu dušu, ali i za svaki narod da organizuje život kako njemu odgovara.

"Na današnji dan u sitnim večernjim satima pala je prva bomba, počela su razaranja naše voljene otadžbine, imovine i života. Ubijen je prvi Srbin Radovan Medić, prvi od više hiljada ubijeih i ranjenih u ovoj agresiji", rekao je patrijarh Porfirije na državnoj manifestaciji povodom 24 godina od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, kojoj prisustvuju i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik.

On je naveo da se današnjim okupljanjem čini isto ono što su Somborci činili tokom NATO bombardovanja, okupljajući se na ovom trgu posvećenom Svetom Đorđu odakle su upućivali poruke mira cijelom svijetu i molitve za mir.

"To isto činimo i mi danas. Molimo se za nepravedno stradale od zločinačkih pucnjeva iz neba odakle bi trebalo da dolaze blagoslovi, a sa neba su umesto anđela stizali žmilosrdni anđeliž koji su sejali smrt", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh srpski je istakao su ljudi večeras sabrani na molitvu za postradale u nečovječnoj protivpravnoj agresiji najveće vojne sile u najnesrazmjernijem sukobu na bojnom polju otkako je svijeta i vijeka.

"Molimo se i borimo da se stradanja koja smo doživeli u NATO agresiji ne ponove nikome. Zato istrajmo na putu dijaloga čiji je cilj makar elementarno razumevanje među ljudima. Ali, po bilo koju cenu ne prihvatajmo ucene i ultimatume koji podrazumevaju odricanje od sebe i svoga", naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski poručio je večeras i da u rješavanju problema i izazova koji su se nadvili nad srpskim narodom treba istrajati na putu dijaloga čiji je cilj elementarni mir, ali da po bilo koju cijenu ne treba prihvatiti ucjene i ultimatume koji podrazumijevaju odricanje od sebe i svoga.

Njegova svetost napomenuo je da se danas treba još usrdnije moliti za mir jer se u Evropi vodi vojni sukob koji prijeti da u rat uvuče čitav svijet i da su molitve usmjerene na to da što prije utihne oružje koje proliva nedužnu smrt.

"Neki bi hteli da naš narod gurnu u sukobe, međusobne i sa drugima. Drugi, a to su oni koji ne shvataju da je hrišćanski Bog u suštini bog ljubavi i mira i da crkve svedoči i živi mir, zahtevaju od crkve da svojim stavovima pruži pokriće onima koji bi da nas gurnu u nesporazume i nove ratove", rekao je patrijarh.

Patrijarh Porfirije ponovio je da je poslanje crkve da na svaki način, a prije svega molitvom i vjerom u Hrista, crpi snagu i svjedoči i izgrađuje mir i povjerenje među ljudima i među narodima.

"Mir svoj dajem vam, rekao je Gospod. Taj mir nije kao mir onih koji o miru govore više i glasnije od drugih, a istovremeno proizvode beskrajne kokličine smrtonosnog oruđa i od toga žive nepuporedivo bolje od drugih. Gradimo i čuvajmo Božji mir u sebi, pa ćemo moći da se mirimo i sa drugim ljudima, sa svojim najbližima, komšijama i prijateljima", poručio je patrijarh.

Njegova svetost naveo je da vaskrslu žrtvu stradalih iz srpskog roda treba gledati kao zalog čvrstom koračanju mira, ljubavi i konačne pobjede.

"Zato se molimo za sve stradale u proleće 1999. godine, za naše sunarodnike, braću i sestre. Bog da im dušu prosti i da im večni pokoj kao i svim ljudima stradalim na pravdi božjoj u vreme NATO agresije na srpski narod", poručio je patrijarh.

Patrijarh srpski je prethodno služio pomen žrtavama NATO agresije.

Državnoj ceremoniji obilježavanja prisustvuju i predsjednici vlada Srbije i Republike Srpske Ana Brnabić i Radovan Višković, predsjednici parlamenata Vladimir Orlić i Nenad Stevandić, kao i ministri u vladama Srbije i Srpske.

Iz Republike Srpske prisutni su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.

Na današnji dan navršile su se 24 godine od početka agresije NATO-a na SR Jugoslaviju u kojoj je tokom 78 dana bombardovanja ubijeno 2.500 ljudi, među kojima najmanje 79 djece, dok je upotreba zabranjene municije sa osiromašenim uranijumom izazvala teške posljedice po zdravlje stanovništva, a cijela zemlja pretrpjela strašna razaranja.

Sombor je bio jedan od prvih gradova gdje su pale bombe i izgubljeni ljudski životi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana