Патријарх Порфирије: Одлука о аутокефалности МПЦ прилика да се изграде нови односи међу црквама

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пандаровски пренио је Његовој светости патријарху српском Порфиријем да је одлуке Српске православне цркве /СПЦ/ да прихвати аутокефалност Македонске православне цркве /МПЦ/- Охридске архиепископије прилика да се изграде нови односи између двије цркве и превазиђу горке теме прошлости.

Пандаровски је изразио наду да ће се цијели процес признавања аутокефалности Македонске православне цркве – Охридске архиепископије завршити скорим потписивањем Томоса од васељенског патријарха Вартоломеја.

"То ће допринијети испуњењу једног од националних интереса и напретку и помирењу у македонском друштву", саопштено је из кабинета предсједника Сјеверне Македоније након телефонског разговора са српским патријархом.

Патријарх Порфирије саопштио је јуче у Скопљу, након заједничке литургије са архиепископом охридским Стефаном, да је Свети архијерејски сабор СПЦ једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске православне цркве /МПЦ/ - Охридске архиепископије да благосиља и прихвата њен аутокефални статус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана