Patrijarh Porfirije: Odluka o autokefalnosti MPC prilika da se izgrade novi odnosi među crkvama

Srna
Foto: Agencije

BEOGRAD- Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pandarovski prenio je Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfirijem da je odluke Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da prihvati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve /MPC/- Ohridske arhiepiskopije prilika da se izgrade novi odnosi između dvije crkve i prevaziđu gorke teme prošlosti.

Pandarovski je izrazio nadu da će se cijeli proces priznavanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije završiti skorim potpisivanjem Tomosa od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

"To će doprinijeti ispunjenju jednog od nacionalnih interesa i napretku i pomirenju u makedonskom društvu", saopšteno je iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije nakon telefonskog razgovora sa srpskim patrijarhom.

Patrijarh Porfirije saopštio je juče u Skoplju, nakon zajedničke liturgije sa arhiepiskopom ohridskim Stefanom, da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve /MPC/ - Ohridske arhiepiskopije da blagosilja i prihvata njen autokefalni status.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana