Патријарх Порфирије и Шапић обавили обред ломљења славског колача

Срна
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије и предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић данас су у градској Скупштини обавили обред ломљења славског колача поводом славе града - Спасовдана.

Шапић је у обраћању званицама, међу којима је био и премијер Србије Милош Вучевић, истакао да је ово други пут да се у овом здању у присуству патријарха српског Порфирија ломи славски колач и тако обиљежава слава града Београда.

“Желим да то постане део традиције. Изузетно ми је драго што и ове године у том правцу настављамо. Драго ми је што је ту пре свега и мој пријатељ, онда и председник Владе Србије Милош Вучевић и то треба да буде још један показатељ да смо ми сви на истом задатку”, рекао је Шапић.

Он је нагласио да је важно да се покаже сарадња у свим сферама друштва и нивоима власти и да постоји синхронизована и јединствена политика, која ће се борити за интерес српског народа.

Патријарх Порфирије је поручио да сви треба да чине све да буду међусобно као једно, јер је то, и када постоје различити погледи по одређеним питањима, предуслов за истинску радост.

Патријарх је навео да све различитости могу да постоје, али ниједна уколико је супротна људској природи не смије да буде постављена као принцип и као закон.

Његова светост је истакао да је слава радост и оптимизам, ослањање на коријене, али у исто вријеме и поглед у будућност.

“Ми данас славимо аутентичног, правог, јединог Бога, али и аутентичног и правог човека. Славимо јединство Бога и човека, али и јединство људског рода, своје породице, свог града, свог народа. Зато није случајно да је Спасовдан изабран да буде слава престоног града Београда”, нагласио је патријарх Порфирије.

Патријарх је истакао присуство на свечаности надбискупа Римокатоличке цркве у Србији Ладислава Немета, као и представнике Исламске заједнице Србије.

“Данас се молимо за мир, радост, разумевање и јединство у свом народу, али у истој мери и још више за међусобно прихватање, поштовање без обзира ком народу да припадамо и ком се Богу молимо. То значи Спасовдан, то је порука јеванђеља, то је порука Христова”, поручио је патријарх Порфирије.

Пријему поводом славе Града Београда - Спасовдана присуствовали су и министри у влади Србије - министри без портфеља Ивица Тончев, Татјана Мацура и Ненад Поповић, директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Арно Гујон, представници православне, католичке и исламске заједнице, амбасадори, припадници војске и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана