Patrijarh Porfirije i Šapić obavili obred lomljenja slavskog kolača

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i predsjednik Privremenog organa grada Beograda Aleksandar Šapić danas su u gradskoj Skupštini obavili obred lomljenja slavskog kolača povodom slave grada - Spasovdana.

Šapić je u obraćanju zvanicama, među kojima je bio i premijer Srbije Miloš Vučević, istakao da je ovo drugi put da se u ovom zdanju u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija lomi slavski kolač i tako obilježava slava grada Beograda.

“Želim da to postane deo tradicije. Izuzetno mi je drago što i ove godine u tom pravcu nastavljamo. Drago mi je što je tu pre svega i moj prijatelj, onda i predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i to treba da bude još jedan pokazatelj da smo mi svi na istom zadatku”, rekao je Šapić.

On je naglasio da je važno da se pokaže saradnja u svim sferama društva i nivoima vlasti i da postoji sinhronizovana i jedinstvena politika, koja će se boriti za interes srpskog naroda.

Patrijarh Porfirije je poručio da svi treba da čine sve da budu međusobno kao jedno, jer je to, i kada postoje različiti pogledi po određenim pitanjima, preduslov za istinsku radost.

Patrijarh je naveo da sve različitosti mogu da postoje, ali nijedna ukoliko je suprotna ljudskoj prirodi ne smije da bude postavljena kao princip i kao zakon.

Njegova svetost je istakao da je slava radost i optimizam, oslanjanje na korijene, ali u isto vrijeme i pogled u budućnost.

“Mi danas slavimo autentičnog, pravog, jedinog Boga, ali i autentičnog i pravog čoveka. Slavimo jedinstvo Boga i čoveka, ali i jedinstvo ljudskog roda, svoje porodice, svog grada, svog naroda. Zato nije slučajno da je Spasovdan izabran da bude slava prestonog grada Beograda”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je istakao prisustvo na svečanosti nadbiskupa Rimokatoličke crkve u Srbiji Ladislava Nemeta, kao i predstavnike Islamske zajednice Srbije.

“Danas se molimo za mir, radost, razumevanje i jedinstvo u svom narodu, ali u istoj meri i još više za međusobno prihvatanje, poštovanje bez obzira kom narodu da pripadamo i kom se Bogu molimo. To znači Spasovdan, to je poruka jevanđelja, to je poruka Hristova”, poručio je patrijarh Porfirije.

Prijemu povodom slave Grada Beograda - Spasovdana prisustvovali su i ministri u vladi Srbije - ministri bez portfelja Ivica Tončev, Tatjana Macura i Nenad Popović, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, predstavnici pravoslavne, katoličke i islamske zajednice, ambasadori, pripadnici vojske i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana