Патријарх Порфирије: Хришћанска вјера - оквир за јачање пријатељства Мађара и Срба

Срна
Патријарх Порфирије: Хришћанска вјера - оквир за јачање пријатељства Мађара и Срба

БУДИМПЕШТА - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Будимпешти да је хришћанска вјера оно што је јединствено за мађарски и српски народ, као и за све људе који живе на овим просторима, и да је оквир из кога могу јачати и изграђивати истинско пријатељство.

"Хришћанска вера је фундамент и оквир из кога можемо бити свесни себе, можемо јачати, можемо бити снажни, а онда у тој снази, у тој самоспознаји, без икаквих задршки можемо изграђивати истинско и право пријатељство и на крају крајева и братство, на шта нас Јеванђеље позива", рекао је патријарх Порфирије током посјете Амбасади Србије у Будимпешти.

Његова светост је истакао да осјећа велики благослов и радост што је данас братски и пријатељски дочекан у Мађарској, гдје борави у посјети Епархији будимској, објављено је на сајту Српске православне цркве.

"Веома је дуга историја преплитања судбина српског и мађарског народа, који су не само упућени кроз историју једни на друге, него су кроз историју и заједно живели", рекао је патријарх Порфирије.

Српски патријарх је истакао да заједнички живот подразумијева динамику и та историја је у највећем свом дијелу била плодотворна.

"Наравно, било је и искушења, али ево, хвала Богу, данас у овом тренутку и ових година ми смо успели да доживимо – како је амбасадор Србије рекао – ситуацију да српски народ и мађарски народ, државе Мађарска и Србија имају највеће могуће не само разумевање, него истинску и раду сарадњу у свим сегментима", рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је навео да је човјечанство данас суочено са безброј изазова и да постоје многи људски напори да се ти изазови и проблеми разријеше и превазиђу, а често су ти проблеми глобалног карактера и тичу се система вредности.

"Модерни свет је постидеолошки и у том смислу системи вредности и идеологије које бујају као печурке после кише долазе на наше просторе и хоће не само да нас запљусну, већ и потопе тако што релативизују све. На тај начин хоће да ишчупају корен и почупају стубове на којима друштва наших народа, заједнице и државе живе и имају своје истинско постојање и у прошлости и у садашњости, а засигурно то је и перспектива, то је и будућност", рекао патријарх Порфирије.

Епископ будимски Лукијан рекао је на дочеку патријарха у храму Светог великомученика Георгија у Будимшпешти да је његова посјета од великог значаја и биће запамћена и забиљежена за будућа поколења.

"Данас Срби и Мађари негују пријатељске односе. Мађарска држава има посебан слух за нас православне Србе који овде живимо и чинимо саставни део мађарског друштва кроз историју и данас", рекао је епископ Лукијан.

Патријарх српски борави у посјети Епархији будимској поводом 100. годишњице успостављања Српске патријаршије и 20. годишњице архијерејског служења владике Лукијана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана