Парастос совјетским војницима погинулим за ослобођење Београда

Срна
Парастос совјетским војницима погинулим за ослобођење Београда

БЕОГРАД - У Вазнесењској цркви у Београду данас је први пут послије 76 година, на иницијативу града Београда, служен парастос за 28 војника Црвене армије који су погинули током борби за ослобођење српске пријестонице у Другом свјетском рату.

Ријеч је о црвеноармејцима који су страдали у паљби коју су отворили њемачки војници из бункера прекопута улазне капије у порту Вазнесењске цркве, у Улици адмирала Гепрата.

Парастос су служили старјешина Вазнесењске цркве јереј Арсеније Арсенијевић и старјешина Подворја Руске православне цркве у Београду протојереј-ставрофор Виталиј Тарасјев, а присуствовали су му, између осталих, амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко и замјеник градоначелника Београда Горан Весић.

Боцан-Харченко је изразио бескрајну захвалност предсједнику Србије, руководству Србије и града Београда што гаје сјећање и традицију на заједничку борбу Русије и Србије и сјећање на преминуле совјетске војнике у Србији.

Он је навео да вјерује да је сада успостављена традиција сјећања на тај трагичан догађај који се десио дан прије него што је Београд ослобођен и који сликовито показује заједничку борбу и заједничке жртве.

"Увек смо били на правој страни историје, и то заједно, што нас обавезује да гајимо слободарске традиције, да гајимо сјећање на преминуле који су нам дали могућност да живимо у миру и ово нас обавезује - и Србију и Русију, да градимо наше партнерство, сарадњу и да и даље будемо на правој страни историје раме уз раме", поручио је Боцан-Харченко.

Весић је рекао да су 19. октобра 1944. године тијела 28 војника СССР-а била положена у порти Вазнесењске цркве и да су им тог дана свештеници служили парастос, те да од тада тај догађај никада више није поменут.

"Ово је први пут да се овај догађај званично помиње и први пут да је поново служен парастос", рекао је Весић и додао да је ослобођење Београда један од заједничких догађаја у историји руског и српског народа, који је, можда, и најсвјетлији.

"Заједно смо ратовали, имали заједничке непријатеље током векова, али оно што је важно и што треба поменути јесте да никада нисмо били на различитим странама. Српски и руски народ у историји су увек били на истој страни и, на нашу срећу, на правој страни - на страни слободе, демократије", поручио је Весић.

Само дан прије ослобођења Београда, у јутарњим часовима 19. октобра 1944. године, једна од јединица Црвене армије имала је задатак да се из Улице кнеза Милоша пробије према Савском мосту кроз Улицу адмирала Гепрата, а 28 војника је настрадало у јуришу прије него што је бункер освојен.

Тијела погинулих била су положена у порти Вазнесењске цркве, одакле су пренесена на Гробље ослободилаца Београда, гдје су и сахрањена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана