Parastos sovjetskim vojnicima poginulim za oslobođenje Beograda

Srna
Parastos sovjetskim vojnicima poginulim za oslobođenje Beograda

BEOGRAD - U Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu danas je prvi put poslije 76 godina, na inicijativu grada Beograda, služen parastos za 28 vojnika Crvene armije koji su poginuli tokom borbi za oslobođenje srpske prijestonice u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o crvenoarmejcima koji su stradali u paljbi koju su otvorili njemački vojnici iz bunkera prekoputa ulazne kapije u portu Vaznesenjske crkve, u Ulici admirala Geprata.

Parastos su služili starješina Vaznesenjske crkve jerej Arsenije Arsenijević i starješina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu protojerej-stavrofor Vitalij Tarasjev, a prisustvovali su mu, između ostalih, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Bocan-Harčenko je izrazio beskrajnu zahvalnost predsjedniku Srbije, rukovodstvu Srbije i grada Beograda što gaje sjećanje i tradiciju na zajedničku borbu Rusije i Srbije i sjećanje na preminule sovjetske vojnike u Srbiji.

On je naveo da vjeruje da je sada uspostavljena tradicija sjećanja na taj tragičan događaj koji se desio dan prije nego što je Beograd oslobođen i koji slikovito pokazuje zajedničku borbu i zajedničke žrtve.

"Uvek smo bili na pravoj strani istorije, i to zajedno, što nas obavezuje da gajimo slobodarske tradicije, da gajimo sjećanje na preminule koji su nam dali mogućnost da živimo u miru i ovo nas obavezuje - i Srbiju i Rusiju, da gradimo naše partnerstvo, saradnju i da i dalje budemo na pravoj strani istorije rame uz rame", poručio je Bocan-Harčenko.

Vesić je rekao da su 19. oktobra 1944. godine tijela 28 vojnika SSSR-a bila položena u porti Vaznesenjske crkve i da su im tog dana sveštenici služili parastos, te da od tada taj događaj nikada više nije pomenut.

"Ovo je prvi put da se ovaj događaj zvanično pominje i prvi put da je ponovo služen parastos", rekao je Vesić i dodao da je oslobođenje Beograda jedan od zajedničkih događaja u istoriji ruskog i srpskog naroda, koji je, možda, i najsvjetliji.

"Zajedno smo ratovali, imali zajedničke neprijatelje tokom vekova, ali ono što je važno i što treba pomenuti jeste da nikada nismo bili na različitim stranama. Srpski i ruski narod u istoriji su uvek bili na istoj strani i, na našu sreću, na pravoj strani - na strani slobode, demokratije", poručio je Vesić.

Samo dan prije oslobođenja Beograda, u jutarnjim časovima 19. oktobra 1944. godine, jedna od jedinica Crvene armije imala je zadatak da se iz Ulice kneza Miloša probije prema Savskom mostu kroz Ulicu admirala Geprata, a 28 vojnika je nastradalo u jurišu prije nego što je bunker osvojen.

Tijela poginulih bila su položena u porti Vaznesenjske crkve, odakle su prenesena na Groblje oslobodilaca Beograda, gdje su i sahranjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana