Ово су највећи монструми затвора у Србији: Тукли, силовали, па убијали дјецу

ГС
Ово су највећи монструми затвора у Србији: Тукли, силовали, па убијали дјецу

Уколико суд потврди пресуду Зорану Марјановићу, који је првостепеном одлуком осуђен на 40 година затвора због убиства супруге Јелене Марјановић, он ће постати 90. затвореник који у неком од српских затвора издржаваја казну дугу четири деценије. Међу најтежим осуђеницима у Србији налазе се убице и силоватељи дјеце, а ово су неки од њих

 Силовао и убио пасторку док је њена мајка чувала стражу

Убиство које је згрозило Србију и о којем се и данас говори са тугом, гађењем и ишчуђавањем, иако је прошло готово 20 година, јесте убиство малене Катарине Каје Јанковић (3). Злочин који је оставио неизбрисив траг у србијанској јавности догодио се 2005. године у Звездарској шуми у Београду, а свему је присуствовала мајка несретне дјевојчице Каје, Ана Филиповић. Дјевојчица је, како је касније утврђено, доведена у шуму, гдје ју је монструм Малиша Јевтовић више пута силовао и звјерски истукао, а за то вријеме Ана Филиповић је сједила у близини, пушила цигарете и чувала му стражу.

Видјевши повреде какве су дјевојчици нанијели, одлучили су да је одведу код љекара и испричају да је пала са кревета. Доктор Клиничко болничког центра на Звездари је, чим је видио повреде, схватио о чему се ради и одмах је позвао полицију која их је привела. Несретно дијете је убрзо преминуло, а Малиша је осуђен на 40 година затвора, док је њеној мајки досуђено 37.

Да случај буде још бизарнији, Малиша, чије је име постало синоним за монструма, тужио је Стразбуру државу Србију због злостављања које је у затвору трпио од стране стражара и командира, тврдећи да су га тјерали да лаје, да им лиже ципеле, једе измет, пије урин и слично... Држава Србија исплатила је одштету Јевтовићу.

Давио дјевојку, сипао јој киселину у уста, па тијело бацио у језеро

Мало мјесто Салаш поред Зајечара било је поприште језивог злочина 2014. године, када је Чедомир Ђурић (66) брутално пресудио тинејџерки, 18-годишњој Драгани Ћирковић, иначе ученици Економске школе. Пензионер Ђурић је злочин починио зато што је патолошки био заљубљен у несретну дјевојку, која са њим није жељела ништа. Ђурић је, како је касније утврђено, био разјарен јер није могао да поднесе да тинејџерка има дечка.

Ђурић је дјевојку убио у свом аутомобилу, а када је савладао, сипао јој је сону киселину у уста. Обдукција је показала да је брутално испребијана прије него што јој је пресудио, а потом је њено тијело ставио у врећу коју је напунио камењем и бацио у оближње језеро. Свјетло сумња у први мах пало је на Драганиног тадашњег дечка, међутим суочен са необоривим доказима пензионер Ђурић је признао кривично дјело.

Да случај буде још бизарнији, Драганина породица није успјела да пронађе мир ни након што су укопали своју ћерку, а суд убицу смјестио иза решетака јер је Ђурић из затвора писао њеној породици, прогањао их, чак је једном приликом пријавио полицији да Драганина породица на имању узгаја канабис, због чега су морали да дају изјаву у полицији.

Дјевојчица хтјела да помогне човјеку, он је звјерски убио

Тог новембра 2005. године 13-годишња Тамара Ивановић враћала се из школе, када је на жељезничкој станици "Шангај" у Батајници, иначе мјесту окупљања пијанаца, примјетила човјека како лежи на земљи. Дијете је, мислећи да човјеку није добро, одлучило да му пружи руку и понуди помоћ. Тада је монструм, за ког се испоставило да је Драган Николић Чомбе, извадио нож и избо је 19 пута по грудима и леђима! Тијело са бројним порвредама је хладнокрвно оставио да лежи, а потом је опљачкао и њен телефон је сутрадан на панчевачкој пијаци продао за 1.000 динара.

Тако умазан крвљу дјевојчице којој је управо пресудио отишао је да пије, а потом се вратио, хладнокрвно прошао поред ње и отишао у један од напуштених вагона да се опере. Потом је легао да спава.

Дјевојчицини родитељи, схвативши да се не враћа из школе, пријавили су нестанак и за њом је започета потрага. У некаквом грмљу крај станице, Тамарин дјед је пронашао унакажено тијело унуке. Испоставило се да је у том тренутку за Николићем на снази била потјерница којом се Николић терети за силовање десетогодишње дјевојчице у Опови, а на души је већ имао убиство због којег је провео 12 година у затвору, писали су медији.

13 дана стрепње и трагични епилог

Дугих 13 дана Србија је стрепила над судбином 15-годишње Тијане Јурић, дјевојчице чији је нестанак пријављен јула 2014. године. Тијана је кобне вечери била са пријатељима на једном турниру у Бајмоку, гдје јој живе баба и дјед, а када је око поноћи кренула кући, у друштву дјевојчице и једног дјечака, нестала је без трага. На пола пута је одлучила да се врати како би другу вратила дукс, и тада је посљедњи пут виђена.

Неколико дана касније, 29. јула, министар Небојша Стефановић изјавио је да је сигнал Тијаниног мобилног телефона посљедњи пут детектован два километра од граничног прелаза према Мађарској. Одмах је остварен и контакт са њиховим надлежним органима, као и службом Интерпола.

Тек 13 дана касније њено тијело је пронађено у околини Сомбора, 23 километра од мјеста на којем је отета у Бајмоку. Дјевојчицу је убио Драган Ђурић, месар из Сурчина. За овај монструозан злочин осуђен је на 40 година затвора. Њега су пронашли полицајци у месари у Сурчину, како потпуно мирно сијече месо. На мјесто гдје се налази дјевојчицино тијело Ђурић је сам одвео полицију

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана