Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења"

Срна
Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења"

БЕОГРАД - Изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" отворена је вечерас у Историјском музеју Србије у Београду у присуству Његове светост патријарха српског Порфирија, предсједника Србије Александра Вучића и српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Отварању изложбе, између осталих, присуствују предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, министри у Влади Србије и амбасадори Руске Федерације и Израела у Србији.

Изложба је организована поводом Дана сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату и 80 година од успостављања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу, у Независној Држави Хрватској.

Координатор изложбе је српски историчар Дејан Ристић, а приређују је Одбор Српске православне цркве за Јасеновац, Музеј жртава геноцида и Историјски музеј Србије.

Изложбу чине умјетнички радови монахиње Марије /Антић/, припаднице сестринства српског православног Манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, у Епархији пакрачко-славонској.

Дан сјећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом свјетском рату у Србији се обиљежава у спомен на 22. април 1945. године, када је дио логораша система логора смрти Јасеновац кренуо у пробој.

Изложба ће за посјетиоце бити отворена до 22. маја, сваког дана осим понедјељком, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана