Otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja"

Srna
Otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja"

BEOGRAD - Izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svetlosti Vaskrsenja" otvorena je večeras u Istorijskom muzeju Srbije u Beogradu u prisustvu Njegove svetost patrijarha srpskog Porfirija, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Otvaranju izložbe, između ostalih, prisustvuju predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, ministri u Vladi Srbije i ambasadori Ruske Federacije i Izraela u Srbiji.

Izložba je organizovana povodom Dana sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu i 80 godina od uspostavljanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu, u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Koordinator izložbe je srpski istoričar Dejan Ristić, a priređuju je Odbor Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac, Muzej žrtava genocida i Istorijski muzej Srbije.

Izložbu čine umjetnički radovi monahinje Marije /Antić/, pripadnice sestrinstva srpskog pravoslavnog Manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, u Eparhiji pakračko-slavonskoj.

Dan sjećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svjetskom ratu u Srbiji se obilježava u spomen na 22. april 1945. godine, kada je dio logoraša sistema logora smrti Jasenovac krenuo u proboj.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 22. maja, svakog dana osim ponedjeljkom, a ulaz je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana