Открити и казнити рушиоце спомен-плоче убијеним српским новинарима

Срна
Открити и казнити рушиоце спомен-плоче убијеним српским новинарима

БЕОГРАД - Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију захтијева да се хитно открију и процесуирају одговорни за рушење спомен-плоче у Великој Хочи новинарима Радио Приштине Ђури Славују и Ранку Перенићу, који су убијени на новинарском задатку у августу 1998. године.

Из Канцеларије су подсјетили да је јучерашње рушење спомен-плоче у Великој Хочи њено осмо скрнављење и поручили да ће о овом дубоко нецивилизацијском и вандалском чину обавијестити представнике међународне заједнице.

Они сматрају да се скрнављењем спомен-плоче Славују и Перенићу српски медији на Косову и Метохију додатно притискају у времену када су изложени бројним проблемима и изазовима.

Према њиховој оцјени, нови недопустиви атак на спомен-плочу у Великој Хочи директно показује однос власти привремених институција у Приштини према српским медијским радницима.

“Уместо да се до сада починиоци гнусних злочина над Славујем и Перенићем, али и другим медијским радницима страдалим током година сукоба на Косову и Метохији, пронађу и најстроже санкционишу, ми сведочимо поновном нападу на њих са јединим циљем - да се затре сваки спомен на њихово име и дело”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђуро Славуј и Ранко Перенић убијени су 21. августа 1998. године када су кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочишту да ураде прилог о повратку отетих монаха.

Спомен-плочу Славују и Перенићу подигло је Удружење новинара Србије са својим огранком на Косову и Метохији.

За вишеструко рушење спомен-плоче отетим новинарима полиција је само једанпут пронашла починиоца. Шабан Бериша /47/ за то неђело је у јулу 2019. године условно кажњен на три мјесеца затвора и 200 евра новчане казне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана