Otkriti i kazniti rušioce spomen-ploče ubijenim srpskim novinarima

Srna
Otkriti i kazniti rušioce spomen-ploče ubijenim srpskim novinarima

BEOGRAD - Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju zahtijeva da se hitno otkriju i procesuiraju odgovorni za rušenje spomen-ploče u Velikoj Hoči novinarima Radio Prištine Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, koji su ubijeni na novinarskom zadatku u avgustu 1998. godine.

Iz Kancelarije su podsjetili da je jučerašnje rušenje spomen-ploče u Velikoj Hoči njeno osmo skrnavljenje i poručili da će o ovom duboko necivilizacijskom i vandalskom činu obavijestiti predstavnike međunarodne zajednice.

Oni smatraju da se skrnavljenjem spomen-ploče Slavuju i Pereniću srpski mediji na Kosovu i Metohiju dodatno pritiskaju u vremenu kada su izloženi brojnim problemima i izazovima.

Prema njihovoj ocjeni, novi nedopustivi atak na spomen-ploču u Velikoj Hoči direktno pokazuje odnos vlasti privremenih institucija u Prištini prema srpskim medijskim radnicima.

“Umesto da se do sada počinioci gnusnih zločina nad Slavujem i Perenićem, ali i drugim medijskim radnicima stradalim tokom godina sukoba na Kosovu i Metohiji, pronađu i najstrože sankcionišu, mi svedočimo ponovnom napadu na njih sa jedinim ciljem - da se zatre svaki spomen na njihovo ime i delo”, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đuro Slavuj i Ranko Perenić ubijeni su 21. avgusta 1998. godine kada su krenuli ka manastiru Sveti Vrači u Zočištu da urade prilog o povratku otetih monaha.

Spomen-ploču Slavuju i Pereniću podiglo je Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu i Metohiji.

Za višestruko rušenje spomen-ploče otetim novinarima policija je samo jedanput pronašla počinioca. Šaban Beriša /47/ za to neđelo je u julu 2019. godine uslovno kažnjen na tri mjeseca zatvora i 200 evra novčane kazne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana