Отказан позив Тачију и осталим министрима на скуп

Б92
Отказан позив Тачију и осталим министрима на скуп

Београд - Невладина организација “Омладински одбор за образовање”, која је на свој скуп у Београд позвала Хашима Тачија, саопштила је вечерас да је опозвала позиве министрима спољних послова у региону.

Опозване су позивнице министрима спољних послова Србије, БиХ, Македоније и самопроглашеног Косова за учешће на конференцији “Европске интеграције западног Балкана: Заједно можемо боље”, која је заказана за 24. април.

“Омладински одбор за образовање” саопштио је да позивнице министрима опозива “због “негативне кампање и конотација”.

“Откад је у медијима објављена радна верзија агенде, трпели смо снажне политичке притиске и претње различитих организација и појединаца с намером да до најављеног сусрета не дође”, навела је ова невладина организација.

У саопштењу се истиче да конференција неће бити отказана.

Невладина организација из Београда “Омладински одбор за образовање” позвала је раније Тачија на скуп који организује у Београду, а поједини српски званичници најавили су да ће Тачи у том случају бити ухапшен.

За позив Тачију, за којим је Србија расписала потјерницу због злочина на Косову и Метохији, у јавности Србије сазнало се када су представници Приштине објавили да Тачи намјерава да дође у Београд.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да ће се држава Србија у случају доласка Тачија у Београд понашати у складу са законом.

Тачи је 11. јула 1997. године осуђен у одсуству пред Окружним судом у Приштини на 10 година затвора, а пресуду је 12. марта 1999. године потврдио Врховни суд Србије.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана