Орбан: Србија треба да буде у ЕУ, али питање је - да ли ће имати коме да се придружи

ГС
Foto: Дарко Бандић

Премијер Мађарске Виктор Орбан истакао је да је Србија кључна земља и капија Европе и да треба да постане чланица Европске уније, али је додао и да се отварају питања да ли Србија то жели и да ли ће имати коме и чему да се придружи у скорије вријеме.

Истина је да је Србија већ годинама спремна за улазак у ЕУ, али се поставља питање да ли жели да приступи ЕУ, и да ли ће у скорије вријеме имати коме и чему да се придружи. Желим да потврдим јасно и гласно да је Мађарска за чланство Србије у ЕУ, навео је Орбан на церемонији обиљежавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији жељезничке пруге Суботица-Хоргош-државна граница са Мађарском-Сегедин.

- Желимо да обновимо жељезничку линију стару 150 година, али у ствари постављамо један камен темељац јер је ово симбол - симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, које граде заједничку будућност - навео је мађарски премијер.

Истакао је Србија и Мађарска морају још више да учврсте односе, преноси РТРС.

- Историјске олује су пресјеклу ову жељезничку линију и тиме су грађани оба града много изгубили јер је постало немогуће саобраћање овом жељезничком линијом. Драги грађани Хоргоша, ја се сјећам, прије шест година, више хиљада миграната је ходало баш тим жељезничким шинама према Мађарској и Европи, тако да је морала та линија да буде затворена. То је једна прича својствена централној Европи јер у једној сили негде далеко од нас смисле нешто и онда то покушавају да нам наметну и онда ми плаћамо цијену за све то - казао је Орбан и додао: Могу да вам кажем да су стране силе овдје доносиле само немир и рат".

Премијер Мађарске је нагласио да је дошло вријеме да сопствену судбину узму у сопствене руке.

Рекао је да би границе ЕУ требало да буду доле ниже на југу, а грађани Србије би требало без пасоша да пролазе у Мађарску и Европу.

- Сви добро знамо да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбједност Европе - нагласио је Орбан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана