Orban: Srbija treba da bude u EU, ali pitanje je - da li će imati kome da se pridruži

GS
Foto: Darko Bandić

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da je Srbija ključna zemlja i kapija Evrope i da treba da postane članica Evropske unije, ali je dodao i da se otvaraju pitanja da li Srbija to želi i da li će imati kome i čemu da se pridruži u skorije vrijeme.

Istina je da je Srbija već godinama spremna za ulazak u EU, ali se postavlja pitanje da li želi da pristupi EU, i da li će u skorije vrijeme imati kome i čemu da se pridruži. Želim da potvrdim jasno i glasno da je Mađarska za članstvo Srbije u EU, naveo je Orban na ceremoniji obilježavanja početka radova na rekonstrukciji i modernizaciji željezničke pruge Subotica-Horgoš-državna granica sa Mađarskom-Segedin.

- Želimo da obnovimo željezničku liniju staru 150 godina, ali u stvari postavljamo jedan kamen temeljac jer je ovo simbol - simbol saradnje i zajedničkog napretka Mađarske i Srbije, koje grade zajedničku budućnost - naveo je mađarski premijer.

Istakao je Srbija i Mađarska moraju još više da učvrste odnose, prenosi RTRS.

- Istorijske oluje su presjeklu ovu željezničku liniju i time su građani oba grada mnogo izgubili jer je postalo nemoguće saobraćanje ovom željezničkom linijom. Dragi građani Horgoša, ja se sjećam, prije šest godina, više hiljada migranata je hodalo baš tim željezničkim šinama prema Mađarskoj i Evropi, tako da je morala ta linija da bude zatvorena. To je jedna priča svojstvena centralnoj Evropi jer u jednoj sili negde daleko od nas smisle nešto i onda to pokušavaju da nam nametnu i onda mi plaćamo cijenu za sve to - kazao je Orban i dodao: Mogu da vam kažem da su strane sile ovdje donosile samo nemir i rat".

Premijer Mađarske je naglasio da je došlo vrijeme da sopstvenu sudbinu uzmu u sopstvene ruke.

Rekao je da bi granice EU trebalo da budu dole niže na jugu, a građani Srbije bi trebalo bez pasoša da prolaze u Mađarsku i Evropu.

- Svi dobro znamo da je Srbija kapija Balkana i ključna zemlja za bezbjednost Evrope - naglasio je Orban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana