Омеровић имао план за израду детонатора

Срна
Омеровић имао план за израду детонатора

Београд - Мирсад Омеровић из Тутина, који је крајем прошле године ухапшен у акцији аустријске полиције против џихадиста, остаје у притвору пошто је на његовом рачунару пронађен план за израду даљинског детонатора уз коришћење мобилног телефона.

"Нисам имао појма", рекао је он, а његов адвокат је тврдио да је један његов пријатељ на рачунару сачувао више података, као што су књиге и друга документа.

Омеровић је једна од водећих личности салафистичке сцене у Аустрији, а аустријско тужилаштво чак тврди да је "главни идеолог глобалног џихадистичког исламизма". 

Тужилац истиче, да је младе муслимане регрутовао за терористичке организације "Џабат ал Нусра" и "Исламску државу", што је он негирао, али је навео да су му се касније џихадисти јавили телефоном да су отишли у Сирију.

Тужилаштво у својим документима наводи имена 64 џихадиста који су имали контакт са Омеровићем, а од тога је чак 52 из окружења Алтун Алем џамије у Бечу, у којој је Омеровић дуго проповиједао.

Из протокола прислушкивања произилази да је Омеровић доста знао о Сирији, како доћи до тамо, па чак и до фризера у пограничном региону и телефонских контаката, између осталог и од пропагандисте "Исламске државе" Фираса Х. Из Беча.

Од девет лица, која су у новембру ухапшена, а која су оптужена за чланство у терористичкој организацији, само су Омеровић и још  двојица остала у истражном притвору.

Тренутно аустријске власти воде истрагу и против једног Омеровићевог пријатеља  из џамије, који је осумњичен да је израдио план за терористички напад у Бечу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана