Олга Јарилова: Љубав између Срба и Руса је јака и запад не може да их раздвоји

Срна
Олга Јарилова: Љубав између Срба и Руса је јака и запад не може да их раздвоји

БЕОГРАД - Замјеник министра културе Русије Олга Јарилова је рекла да је љубав између Срба и Руса јака и Запад не може да удаљи једне од других.

Јарилова је указала на то да се не смије дозволити да млада покољења не знају заједничку братску историју већ, како је истакла, од ране младости морају да уче своју историју и знају ко су им у прошлости били пријатељи и савезници.

“Култура је најбољи начин да се васпитавају младе генерације, да знају за вијековне везе Руса и Срба”, рекла је Јарилова за “Вечерње новости”.

Она је навела да Русија и Србија морају још боље сарађивати у организовању културних манифестација, јер што буде више историјских изложби и гостовања најбољих ансамбала јачаће и везе између два народа.

На питање могу ли приче Запада о такозваном “малигном утицају Русије и Кине на Балкан” да утичу на младе да стекну погрешђан утисак о правим пријатељима и савезницима, Јарилова је оцијенила да Србија и Русија морају васпитавати и образовати дјецу и студенте.

На питање да ли ће, осим бисте Александра Невског у Београду, која ускоро стиће као поклон Санкт Петербурга, бити сличних поклона и за мање градове у Србији, она је рекла да ће Русија водити рачуна о томе, јер се не смије концентрисати на манифестације само у главним градовима.

Јарилова је рекла да спаја руске регионе са Србијом како би је Руси боље упознали, али исто тако жели да Срби посјећују не само Москву и Санкт Петербург, него и друге крајеве Русије.

Што се тиче планова за сарадњу у области културе, Јарилова је рекла да постоји жеља да се идуће године организује што више изложби и прошири сарадња позоришта.

Јарилова је предводила делегацију Русија која је протеклих дана у Београду присуствовала “Данима духовне културе Русије у Србији”, током које је обиљежено и 145 година од почетка српско-турског рата и доласка руских добровољаца у Србију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана