Olga Jarilova: Ljubav između Srba i Rusa je jaka i zapad ne može da ih razdvoji

Srna
Olga Jarilova: Ljubav između Srba i Rusa je jaka i zapad ne može da ih razdvoji

BEOGRAD - Zamjenik ministra kulture Rusije Olga Jarilova je rekla da je ljubav između Srba i Rusa jaka i Zapad ne može da udalji jedne od drugih.

Jarilova je ukazala na to da se ne smije dozvoliti da mlada pokoljenja ne znaju zajedničku bratsku istoriju već, kako je istakla, od rane mladosti moraju da uče svoju istoriju i znaju ko su im u prošlosti bili prijatelji i saveznici.

“Kultura je najbolji način da se vaspitavaju mlade generacije, da znaju za vijekovne veze Rusa i Srba”, rekla je Jarilova za “Večernje novosti”.

Ona je navela da Rusija i Srbija moraju još bolje sarađivati u organizovanju kulturnih manifestacija, jer što bude više istorijskih izložbi i gostovanja najboljih ansambala jačaće i veze između dva naroda.

Na pitanje mogu li priče Zapada o takozvanom “malignom uticaju Rusije i Kine na Balkan” da utiču na mlade da steknu pogrešđan utisak o pravim prijateljima i saveznicima, Jarilova je ocijenila da Srbija i Rusija moraju vaspitavati i obrazovati djecu i studente.

Na pitanje da li će, osim biste Aleksandra Nevskog u Beogradu, koja uskoro stiće kao poklon Sankt Peterburga, biti sličnih poklona i za manje gradove u Srbiji, ona je rekla da će Rusija voditi računa o tome, jer se ne smije koncentrisati na manifestacije samo u glavnim gradovima.

Jarilova je rekla da spaja ruske regione sa Srbijom kako bi je Rusi bolje upoznali, ali isto tako želi da Srbi posjećuju ne samo Moskvu i Sankt Peterburg, nego i druge krajeve Rusije.

Što se tiče planova za saradnju u oblasti kulture, Jarilova je rekla da postoji želja da se iduće godine organizuje što više izložbi i proširi saradnja pozorišta.

Jarilova je predvodila delegaciju Rusija koja je proteklih dana u Beogradu prisustvovala “Danima duhovne kulture Rusije u Srbiji”, tokom koje je obilježeno i 145 godina od početka srpsko-turskog rata i dolaska ruskih dobrovoljaca u Srbiju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana