Oфицирске сабље најуспјешнијим полазницима студија безбједности

СРНА
Oфицирске сабље најуспјешнијим полазницима студија безбједности

БЕОГРАД- Официрске сабље уручене су данас у Београду најуспјешнијим полазницима 11. класе Високих студија безбедности и одбране и официра 65. класе Генералштабног усавршавања, међу којима су и припадници Оружаних снага БиХ, те министарстава одбране, као и цивилних послова у Савјету министара.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић рекао је присутнима на свечаности поводом завршетка школовања да су имали изузетну прилуику да прођу усавршавање и да ће у данима који предстоје имати могућност да оправдају повјерење које су им указали Министрство одбране и Србија.

"То су дани у којима ће се наша земља суочавати са новим притисцима због рата у Украјини, у којима ћемо још снажније морати да се боримо за наставак европских интеграција, али и дани у којима нам прете новим олујама на нашем Косову и Метохији", рекао је Стефановић обраћајући се у својству изасланика предсједника државе у Дому Скупштине Србије.

Он је додао да је у овим сложеним временима више него икада потребна мудрост, стратешко промишљање, предвиђање будућих изазова и осмишљавање одговора на изазове, а да је то управо оно за шта су полазници ових усавршавања добили обуку и тренинг. Стефановић је истакао да је Србија опредјељена да гради мир, да жели да буде војно неутрална, али да више никада никоме неће дозволити погроме над српским народом.

Према његовим ријечима, Србија, како би се сачувала, мора да има јаку војску, не да би некоме пријетила, већ да би одвратили свакога и од помисли да би могли да угрозе Србију и српски народ.

"Док неки у региону машу да се Србија наоружава и прети, како они кажу дестабилизацијом региона, управо су они ти који спремају нове олује и нове нестабилности. Србија поштује територијални интегритет свих својих комшија, али и инсистира да се поштује и њен територијални интегритет", рекао је Стефановић.

Министар је поздравио и официре оружаних снага из других земаља истичући да су доласком на усавршавање у Србију на специфичан начин потврдили пријатељство држава из којих долазе према Србији. Стефановић је уручио српски средњовјековни мач полазницима Високих студија безбедности и одбране међу којима су бригадир Владимир Грујић из Министарства одбране у Савјету министара, пуковник Оружаних снага БиХ Роберт Гашић и Синиша Видовић из Министарства цивилних послова у Савјету министара.

Официрске сабље министар је уручио и тројици најбоље рангираних полазника 65. класе Генералштабног усавршавања потпуковницима Александру Думићу, Душану Мрдаку и Миодрагу Младеновићу. Замјеник начелника Генералштаба Војске Србије Петар Цветковић уручио је официрске сабље осталим полазницима 65. класе Генералштабног усавршавања, међу којима и припадницима Оружаних снага БиХ пуковницима Драгану Томићу и Ненаду Јандрићу, као и бригадиру Шефику Чимпи.

Високе студије безбедности и одбране ове године завршило је 20 полазника, док је Генералштабно усавршавање, које је највиши ниво каријерног усавршавања, завршило 30 официра из земље и иностранства. Свечаности су присуствовали предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, министри, представници дипломатског кора и вјерских заједница и чланови породица полазника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана