Oficirske sablje najuspješnijim polaznicima studija bezbjednosti

SRNA
Oficirske sablje najuspješnijim polaznicima studija bezbjednosti

BEOGRAD- Oficirske sablje uručene su danas u Beogradu najuspješnijim polaznicima 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i oficira 65. klase Generalštabnog usavršavanja, među kojima su i pripadnici Oružanih snaga BiH, te ministarstava odbrane, kao i civilnih poslova u Savjetu ministara.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović rekao je prisutnima na svečanosti povodom završetka školovanja da su imali izuzetnu priluiku da prođu usavršavanje i da će u danima koji predstoje imati mogućnost da opravdaju povjerenje koje su im ukazali Ministrstvo odbrane i Srbija.

"To su dani u kojima će se naša zemlja suočavati sa novim pritiscima zbog rata u Ukrajini, u kojima ćemo još snažnije morati da se borimo za nastavak evropskih integracija, ali i dani u kojima nam prete novim olujama na našem Kosovu i Metohiji", rekao je Stefanović obraćajući se u svojstvu izaslanika predsjednika države u Domu Skupštine Srbije.

On je dodao da je u ovim složenim vremenima više nego ikada potrebna mudrost, strateško promišljanje, predviđanje budućih izazova i osmišljavanje odgovora na izazove, a da je to upravo ono za šta su polaznici ovih usavršavanja dobili obuku i trening. Stefanović je istakao da je Srbija opredjeljena da gradi mir, da želi da bude vojno neutralna, ali da više nikada nikome neće dozvoliti pogrome nad srpskim narodom.

Prema njegovim riječima, Srbija, kako bi se sačuvala, mora da ima jaku vojsku, ne da bi nekome prijetila, već da bi odvratili svakoga i od pomisli da bi mogli da ugroze Srbiju i srpski narod.

"Dok neki u regionu mašu da se Srbija naoružava i preti, kako oni kažu destabilizacijom regiona, upravo su oni ti koji spremaju nove oluje i nove nestabilnosti. Srbija poštuje teritorijalni integritet svih svojih komšija, ali i insistira da se poštuje i njen teritorijalni integritet", rekao je Stefanović.

Ministar je pozdravio i oficire oružanih snaga iz drugih zemalja ističući da su dolaskom na usavršavanje u Srbiju na specifičan način potvrdili prijateljstvo država iz kojih dolaze prema Srbiji. Stefanović je uručio srpski srednjovjekovni mač polaznicima Visokih studija bezbednosti i odbrane među kojima su brigadir Vladimir Grujić iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara, pukovnik Oružanih snaga BiH Robert Gašić i Siniša Vidović iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Oficirske sablje ministar je uručio i trojici najbolje rangiranih polaznika 65. klase Generalštabnog usavršavanja potpukovnicima Aleksandru Dumiću, Dušanu Mrdaku i Miodragu Mladenoviću. Zamjenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije Petar Cvetković uručio je oficirske sablje ostalim polaznicima 65. klase Generalštabnog usavršavanja, među kojima i pripadnicima Oružanih snaga BiH pukovnicima Draganu Tomiću i Nenadu Jandriću, kao i brigadiru Šefiku Čimpi.

Visoke studije bezbednosti i odbrane ove godine završilo je 20 polaznika, dok je Generalštabno usavršavanje, koje je najviši nivo karijernog usavršavanja, završilo 30 oficira iz zemlje i inostranstva. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministri, predstavnici diplomatskog kora i vjerskih zajednica i članovi porodica polaznika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana