Одржан помен Оливеру Ивановићу, Србија неће стати док не открије убице и налогодавце

Танјуг
Одржан помен Оливеру Ивановићу, Србија неће стати док не открије убице и налогодавце

БЕОГРАД - У крипти Храма Светог Саве у Београду данас је служен помен убијеном Оливеру Ивановићу, који је почео тачно у 8.15, симболично у вријеме када је прије две године у Косовској Митровици убијен лидер Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда".

Помену, који је служио викар патријарха Иринеја, епископ Стефан, присуствовали су супруга Оливера Ивановића, Милена са сином, као и премијерка Србије Ана Брнабић. Присуствовали су и српски министри Небојша Стефановић, Бранко Ружић, Ненад Поповић, Зоран Ђорђевић, Расим Љајић, Младен Шарчевић, Горан Кнежевић, директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, заменик директора те канцеларије Петар Петковић и државни секретар у МСП Вељко Одаловић.

Пошту убијеном Ивановићу одали су чланови породице, пријатељи, али и велики број грађана.

У име породице, епископ Стефан захвалио је свима који су дошли да одају пошту Ивановићу, уз поруку да служење данашњег помена показује "да не заборављамо наше људе и да их никада нећемо заборавити".

Брнабићева је поручила да Србија неће стати у истрази Ивановића, све док се, како каже, не открије права истина, а не оно што би некоме одговарало. Додала је да Београд истрагу води сам без подршке привремених институција у Приштини и међународних чинилаца на КиМ, пре свега ЕУЛЕКС-а.

- Ми смо, председник и ја, више пута разговарали у са УНМНИК-ом и ЕУЛЕКС-ом. Немамо нарочиту подршку, али ми водимо нашу истрагу - рекла је Брнабићева.

Упитана да ли има било какве информације о томе докле се стигло са истрагом српских органа, она је рекла да има одређена сазнања, али да о томе не може да говори, јер је ситуација на КиМ таква да поново ни заштићени сведоци Специјалног суда нису заштићени и да се њихова убиства не могу спречити.

Коментаришући оптужницу против шест Срба на Космету, Брнабићева је рекла да ти људи не могу да очекују правично судење.

Истакла је да је та оптужница за убиство Ивановића за њу фарса и да су докази контрадикторни.

Ивановић је убијен са шест хитаца у леђа 16. јануара 2018. године, у 8.15 часова испред сједишта његове странке у Косовској Митровици. Сахрањен је 18. јануара у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. До сада извршитељи и налогодавци овог убиства нису откривени.

Двогодишњи помен биће одржан и у Косовској Митровици испред страначких просторијана мјесту гдје је убијен.

Његови пријатељи кажу да се још дуго неће појавити неко као Оливер, а ни вријеме које протиче неће, наводе, моћи да им умањи тугу.

Дуже од четири деценије адвокат Љубомир Пантовић познавао је и друговао са убијеним Оливером Ивановићем, а губитак пријатеља тешко му је пао, и како каже, исти бол је присутан и након двије године од тог злочина.

Увјерен је да већина дијели његово мишљење да је убиство Ивановића велики губитак за српски народ, посебно за оне који живе на Косову и да ће много година проћи док се на овим просторима појави човјек тог капацитета, енергије и способности.

Његова најближа сарадница и потпредсједник Грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" Ксенија Божовић истиче да је њој и онима који су искрено вољели Оливера Ивановића сваким даном све теже.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана