Односи Србије и Румуније прави су примјер добросусједства

Tанјуг
Односи Србије и Румуније прави су примјер добросусједства

СТОКХОЛМ - Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се, у Стокхолму, на маргинама 28. Министарског савета ОЕБС-а, са министром иностраних послова Румуније Богданом Лућијаном Аурескуом.

Министар Селаковић је констатовао да су односи Србије и Румуније традиционално добри и пријатељски, и са задовољством оцијенио да представљају модел добросусједства у региону, истиче се у саопштењу ресорног министарства.

Селаковић је честитао шефу румунске дипломатије на недавном реизбору, поручујући да очекује да ће се добра комуникација и сарадња два министарства надаље наставити.

Шеф српске дипломатије захвалио је Румунији на чврстој позицији и непризнавању тзв. Косова, као и на подршци коју нам пружа у оквиру међународних организација.

Селаковић је, такође, пренио да Србија цени залагање Румуније за приступање читавог западног Балкана Европској унији, указавши и да је веома значајна подршка коју та земља пружа нашем европском путу.

У сарадњи двије земље постоји неискоришћени потенцијали у областима попут инфраструктуре, грађевинарства и трговине, рекао је министар и нагласио да је потребан додатни ангажман обе стране како би се унаприједила привредна сарадња.

Такође, министри су разговарали о значају, положају и заштити права националних мањина.

Саговорници су се осврнули и на борбу двије земље против вируса корона, а Селаковић је захвалио на донацији у виду вакцина коју нам је Румунија упутила у јуну, рекавши да је Србија, исто тако, руковођена добросусједским односима и солидарношћу недавно упутила медицинску помоћ тој земљи, додаје се у саопштењу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана