Odnosi Srbije i Rumunije pravi su primjer dobrosusjedstva

Tanjug
Odnosi Srbije i Rumunije pravi su primjer dobrosusjedstva

STOKHOLM - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se, u Stokholmu, na marginama 28. Ministarskog saveta OEBS-a, sa ministrom inostranih poslova Rumunije Bogdanom Lućijanom Aureskuom.

Ministar Selaković je konstatovao da su odnosi Srbije i Rumunije tradicionalno dobri i prijateljski, i sa zadovoljstvom ocijenio da predstavljaju model dobrosusjedstva u regionu, ističe se u saopštenju resornog ministarstva.

Selaković je čestitao šefu rumunske diplomatije na nedavnom reizboru, poručujući da očekuje da će se dobra komunikacija i saradnja dva ministarstva nadalje nastaviti.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Rumuniji na čvrstoj poziciji i nepriznavanju tzv. Kosova, kao i na podršci koju nam pruža u okviru međunarodnih organizacija.

Selaković je, takođe, prenio da Srbija ceni zalaganje Rumunije za pristupanje čitavog zapadnog Balkana Evropskoj uniji, ukazavši i da je veoma značajna podrška koju ta zemlja pruža našem evropskom putu.

U saradnji dvije zemlje postoji neiskorišćeni potencijali u oblastima poput infrastrukture, građevinarstva i trgovine, rekao je ministar i naglasio da je potreban dodatni angažman obe strane kako bi se unaprijedila privredna saradnja.

Takođe, ministri su razgovarali o značaju, položaju i zaštiti prava nacionalnih manjina.

Sagovornici su se osvrnuli i na borbu dvije zemlje protiv virusa korona, a Selaković je zahvalio na donaciji u vidu vakcina koju nam je Rumunija uputila u junu, rekavši da je Srbija, isto tako, rukovođena dobrosusjedskim odnosima i solidarnošću nedavno uputila medicinsku pomoć toj zemlji, dodaje se u saopštenju.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana