Одаловић уочи суђења Тачију: Злочина много више него што је обухваћено оптужницом

Танјуг
Foto: Н1

БЕОГРАД- Предсједник Комисије Владе Србије за нестала лица Вељко Одаловић изјавио је данас, уочи почетка суђења Хашим Тачију, некадашњем предсједнику привремених приштинских институција и једном од вођа тзв. ОВК, да је злочина било много више него што је обухваћено оптужницом.

Одаловић је за РТС рекао да је велика одговорност и велики терет на трибуналу да обезбиједи заштиту сведока.

Суђење Тачију и још тројици оптужених припадника исте групе за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1999. године, почиње 3. априла, а Одаловић указује да је са аспекта несталих лица важно да је ту ријеч о 43 илегална затвора која су евидентирана, а за које је и овом оптужницом потврђено да су постојали.

"Иначе, 145 их је укупно било, то су међународни званичници истакли, на простору Косова и Метохије. Велики број оних које ми данас тражимо био је у тим затворима. Велики број је нажалост убијен. Извесно је да је један број транспортован у Албанију. О томе говори и филм који је недавно на један добар начин екранизовао нешто што је била велика тема, о којој се много причало, а мало знало", истиче Одаловић.

Када је ријеч о ономе што се дешавало са "жутом кућом", Одаловић каже да су оптужницом обухваћени и неки логори у Албанији и да ту има доста простора ако буде спремности и прикупљених доказа.

Одаловић је нагласио да је проблем оно што смо видели у неким суђењима, односно, како је рекао, у покушајима суђења лидерима и припадницима такозване ОВК - да су сведоци који су евидентно били спремни и постојали нестајали.

"Многи су одустајали, али је највећи број нестао", подсјећа Одаловић и наглашава да је зато велика одговорност и велики терет на трибуналу да прво обезбиједи заштиту свједока и њихово појављивање и  свједочење.

Оцјењује да је у оптужници најмањи фокус био на утврђивању одговорности за убијене Србе.

Изненадио га је, додаје, Иса Мустафа, који је, како оцењује, један од умерених политичара у Приштини, а који је причао о "епопеји ОВК".

"Та такозвана Ослободилачка војска Косова је буквално разорила Демократски савез Косова. Многи истакнути чланови су убијени", наводи Одаловић.

Када је ријеч о протестима који су заказани у Хагу и Приштини, Одаловић сматра да би било неодговорно од стране суда да подлегне таквим притисцима.

Одаловић је нагласио једну, како каже, велику непознаницу коју Приштина упорно прикрива, а то је да је Београд предао Приштини 2.417 докумената у тражењу несталих лица.

"Дакле, породице Албанаца морају да знају - 2.417 докумената из архива наших органа и институција, до сада 99 одсто идентификованих или пронађених жртава су на бази наших информација. Ми ни једну информацију од Приштине нисмо добили. Они негирају постојање архиве ОВК", објаснио је Одаловић.

Осврћући се на кампању за бојкот српске робе на КиМ, Одаловић је оценио да је то покушај још једне манипулације у Приштини и истакао да тај бојкот неће успјети, јер иде директно на штету Албанаца.

"Бојкот српске робе значи да они неће имати приступ производима на којима су одрасли", сматра Одаловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана