Odalović uoči suđenja Tačiju: Zločina mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom

Tanjug
Foto: N1

BEOGRAD- Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas, uoči početka suđenja Hašim Tačiju, nekadašnjem predsjedniku privremenih prištinskih institucija i jednom od vođa tzv. OVK, da je zločina bilo mnogo više nego što je obuhvaćeno optužnicom.

Odalović je za RTS rekao da je velika odgovornost i veliki teret na tribunalu da obezbijedi zaštitu svedoka.

Suđenje Tačiju i još trojici optuženih pripadnika iste grupe za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i Metohiji i u Albaniji 1998. i 1999. godine, počinje 3. aprila, a Odalović ukazuje da je sa aspekta nestalih lica važno da je tu riječ o 43 ilegalna zatvora koja su evidentirana, a za koje je i ovom optužnicom potvrđeno da su postojali.

"Inače, 145 ih je ukupno bilo, to su međunarodni zvaničnici istakli, na prostoru Kosova i Metohije. Veliki broj onih koje mi danas tražimo bio je u tim zatvorima. Veliki broj je nažalost ubijen. Izvesno je da je jedan broj transportovan u Albaniju. O tome govori i film koji je nedavno na jedan dobar način ekranizovao nešto što je bila velika tema, o kojoj se mnogo pričalo, a malo znalo", ističe Odalović.

Kada je riječ o onome što se dešavalo sa "žutom kućom", Odalović kaže da su optužnicom obuhvaćeni i neki logori u Albaniji i da tu ima dosta prostora ako bude spremnosti i prikupljenih dokaza.

Odalović je naglasio da je problem ono što smo videli u nekim suđenjima, odnosno, kako je rekao, u pokušajima suđenja liderima i pripadnicima takozvane OVK - da su svedoci koji su evidentno bili spremni i postojali nestajali.

"Mnogi su odustajali, ali je najveći broj nestao", podsjeća Odalović i naglašava da je zato velika odgovornost i veliki teret na tribunalu da prvo obezbijedi zaštitu svjedoka i njihovo pojavljivanje i  svjedočenje.

Ocjenjuje da je u optužnici najmanji fokus bio na utvrđivanju odgovornosti za ubijene Srbe.

Iznenadio ga je, dodaje, Isa Mustafa, koji je, kako ocenjuje, jedan od umerenih političara u Prištini, a koji je pričao o "epopeji OVK".

"Ta takozvana Oslobodilačka vojska Kosova je bukvalno razorila Demokratski savez Kosova. Mnogi istaknuti članovi su ubijeni", navodi Odalović.

Kada je riječ o protestima koji su zakazani u Hagu i Prištini, Odalović smatra da bi bilo neodgovorno od strane suda da podlegne takvim pritiscima.

Odalović je naglasio jednu, kako kaže, veliku nepoznanicu koju Priština uporno prikriva, a to je da je Beograd predao Prištini 2.417 dokumenata u traženju nestalih lica.

"Dakle, porodice Albanaca moraju da znaju - 2.417 dokumenata iz arhiva naših organa i institucija, do sada 99 odsto identifikovanih ili pronađenih žrtava su na bazi naših informacija. Mi ni jednu informaciju od Prištine nismo dobili. Oni negiraju postojanje arhive OVK", objasnio je Odalović.

Osvrćući se na kampanju za bojkot srpske robe na KiM, Odalović je ocenio da je to pokušaj još jedne manipulacije u Prištini i istakao da taj bojkot neće uspjeti, jer ide direktno na štetu Albanaca.

"Bojkot srpske robe znači da oni neće imati pristup proizvodima na kojima su odrasli", smatra Odalović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana