Грађани БиХ у Србију само уз негативан PCR тест

Александар Стојановић
Грађани БиХ у Србију само уз негативан PCR тест

БАЊАЛУКА, БЕОГРАД - За све стране држављане, укључујући и грађане Српске и БиХ, од 20. децембра за улазак у Србију биће обавезан негативан PCR тест не старији од 48 часова, а од ове одлуке поштеђени су становници из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове или су запослени на територији Србије.

Потврђено је ово "Гласу Српске" из Граничне полиције БиХ, која је званично обавијештена од колега из Србије о новим мјерама које је усвојила Влада Србије.

Како је прецизирано у допису у који је наш лист имао увид, негативан PCR тест није обавезан ни за лица која су у транзиту кроз Србију, чланове дипломатско-конзуларних представништва и међународне превознике.

- У току дана добили смо званично саопштење од Управе граничне полиције Србије у којем смо обавијештени да ове мјере ступају на снагу 20. децембра - рекли су јуче из Граничне полиције. 

Шеф Представништва РС у Београду Млађен Цицовић рекао је за наш лист да је у сталном контакту са премијерком Србије Аном Брнабић и надлежним министарствима Српске и Србије. 

- Имамо разумијевање за ове услове, јер није згодно донијети одлуку којом би мјере важиле за држављане Србије који долазе из Европе, а да су од мјера поштеђени грађани Српске. Можда су наши грађани очекивали да до овог неће доћи, али мјере су сада такве и ми ћемо то поштовати - рекао је Цицовић. 

Нове мјере Влада Србије усвојила је у уторак, а оне ступају на снагу 20. децембра и односе на улазак како домаћих тако и страних држављана у земљу. 

У образложењу ове одлуке наведено је да је она донесена имајући у виду новогодишње и божићне празнике, када се очекује већа фреквенција људи на граничним прелазима.

За држављане Србије који немају тест прописана је обавезна десетодневна изолација, с тим што ће они моћи да се тестирају и уколико тест буде негативан, обавеза карантина престаје.

Чланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да ће додатне мјере уочи предстојећих празника бити разматране те апеловала на грађане да празнике прославе у кругу породице.

- Треба да учинимо све да бисмо спречили ширење заразе и преношење инфекције. Томе треба посебно да се посветимо током предстојећих празника те да они буду прослављени у најужем кругу породице и да се и тада сви придржавају епидемиолошких мера - додала је Кисић Тепавчевић. 

Цијене

Влада Србија саопштила је цијене PCR тестирања на лични захтјев, а како су појаснили, оне ће до краја ове године остати непромијењене.

- Цијена тестирања на лични захтјев за стране држављане износи 18.000 динара (300 КМ), док за држављане Србије она износи 6.000 динара (100 КМ). Од 1. јануара 2021. године цијена тестирања на лични захтјев за домаће држављане износиће 9.000 динара (150 КМ) - саопштили су из Владе Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана