Од данас ради Национална платформа за вјештачку интелигенцију

Танјуг
Foto: Танјуг

КРАГУЈЕВАЦ- У Државном дата центру у Крагујевцу данас је пуштена у рад прва Национална платформа за вјештачку интелигенцију у Србији, у присуству предсједника Србије Александра Вучића.

Национална платформа за вештачку интелигенцију представља суперкомпјутер последње генерације, високих перформанси, спреман да обради огромну количину информација у кратком временском периоду.

Споразуме о коришћењу прве Националне платформе са представницима техничких факултета, свих научно-технолошких паркова и три института потписао је директор владине Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић, у присуству предсједника, премијерке Ане Брнабић и амбасадора САД у Србији Ентони Годфрија.

Претходно су Вучић, Брнабић и Годфри, као и Михаило Јовановић обишли Дата центар, а "добродошлицу" им је пожељела "Даца" - Дата центар андроид, њихов виртуелни домаћин.

Посао центра је, каже, да споји два свијета, реални и виртуелни, да безбједно чува знање и податке из реалног свијета, грађана, привреде, државе, локалних самоуправа и комерцијалних корисника.

Додала је да је Дата центар у Крагујевцу пет пута већи од београдског и испуњава највише стандарде за овакав тип објекта, јединствен у региону по капацитетима и перформансама.

Вучић је на то прокоментарисао да "то изгледа као други свет".

Предсједник је затим са домаћинима обишао просторију у којој борави дио запослених, ИТ стручњаци, међу којима и "младе снаге", Исидора и Лука, двоје студената, које по завршетку факултета чека посао у Дата Центру.

Исидора је студент четврте године Факултета инжењерских наука у Крагујевцу, док је Лука друга година Информационо-комуникационит технологија у Београду, а сагласни су да су презадовољни условима у Центру.

Предсједник их је упитао шта још држава може да уради и колика су и каква улагања потребна у вјештачку интелигенцију, роботику, софтверску индустрију, имајући у виду да не можемо да пратимо велике земље, САД, Немачку, Кину.

"У добром правцу ово иде, све расте", констатовао је Лука, а Вучић се надовезао да је важно да тај раст буде експоненцијални, да бројке иду геометријском, а не аритметичком прогесијом.

Они су му, као мали знак пажње, поклонили дукс са логом Дата центра.

Затим му је директор Канцеларије за ИТ Михаило Јовановић показао да запослени имају и услова за одмор у Центру, а Вучић је затим на партију стоном фудбала "изазвао" америчког амбасадора, у којој је и побиједио.

Иначе, Националнла платформа ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартап компанијама.

Захваљујући тој платформи Србија је спремна да направи нови искорак у процесу дигитализације нашег друштва и обезбједи алат за још бржи и снажнији развој наше истраживачке и иновативне заједнице.

Влада Србије је изградњу Државног дата центра у Крагујевцу утврдила као пројекат од значаја за Србију, будући да је ријеч о једној од капиталних инвестиција у том граду, вриједна 30 милиона евра.

Тај пројекат допринеће унапријеђењу рада јавне управе, што убрзава процедуре и поједностављује свакодневни живот грађана и пословање привреде.

Дата центар се простире на 14.000 квадратних метара, а изграђен је за нешто мање од годину и по дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана