Od danas radi Nacionalna platforma za vještačku inteligenciju

Tanjug
Foto: Tanjug

KRAGUJEVAC- U Državnom data centru u Kragujevcu danas je puštena u rad prva Nacionalna platforma za vještačku inteligenciju u Srbiji, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nacionalna platforma za veštačku inteligenciju predstavlja superkompjuter poslednje generacije, visokih performansi, spreman da obradi ogromnu količinu informacija u kratkom vremenskom periodu.

Sporazume o korišćenju prve Nacionalne platforme sa predstavnicima tehničkih fakulteta, svih naučno-tehnoloških parkova i tri instituta potpisao je direktor vladine Kancelarije za IT i elektronsku upravu Mihailo Jovanović, u prisustvu predsjednika, premijerke Ane Brnabić i ambasadora SAD u Srbiji Entoni Godfrija.

Prethodno su Vučić, Brnabić i Godfri, kao i Mihailo Jovanović obišli Data centar, a "dobrodošlicu" im je poželjela "Daca" - Data centar android, njihov virtuelni domaćin.

Posao centra je, kaže, da spoji dva svijeta, realni i virtuelni, da bezbjedno čuva znanje i podatke iz realnog svijeta, građana, privrede, države, lokalnih samouprava i komercijalnih korisnika.

Dodala je da je Data centar u Kragujevcu pet puta veći od beogradskog i ispunjava najviše standarde za ovakav tip objekta, jedinstven u regionu po kapacitetima i performansama.

Vučić je na to prokomentarisao da "to izgleda kao drugi svet".

Predsjednik je zatim sa domaćinima obišao prostoriju u kojoj boravi dio zaposlenih, IT stručnjaci, među kojima i "mlade snage", Isidora i Luka, dvoje studenata, koje po završetku fakulteta čeka posao u Data Centru.

Isidora je student četvrte godine Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu, dok je Luka druga godina Informaciono-komunikacionit tehnologija u Beogradu, a saglasni su da su prezadovoljni uslovima u Centru.

Predsjednik ih je upitao šta još država može da uradi i kolika su i kakva ulaganja potrebna u vještačku inteligenciju, robotiku, softversku industriju, imajući u vidu da ne možemo da pratimo velike zemlje, SAD, Nemačku, Kinu.

"U dobrom pravcu ovo ide, sve raste", konstatovao je Luka, a Vučić se nadovezao da je važno da taj rast bude eksponencijalni, da brojke idu geometrijskom, a ne aritmetičkom progesijom.

Oni su mu, kao mali znak pažnje, poklonili duks sa logom Data centra.

Zatim mu je direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović pokazao da zaposleni imaju i uslova za odmor u Centru, a Vučić je zatim na partiju stonom fudbala "izazvao" američkog ambasadora, u kojoj je i pobijedio.

Inače, Nacionalnla platforma će biti na raspolaganju državi, lokalnoj samoupravi, ali i univerzitetima, naučno-tehnološkim parkovima i startap kompanijama.

Zahvaljujući toj platformi Srbija je spremna da napravi novi iskorak u procesu digitalizacije našeg društva i obezbjedi alat za još brži i snažniji razvoj naše istraživačke i inovativne zajednice.

Vlada Srbije je izgradnju Državnog data centra u Kragujevcu utvrdila kao projekat od značaja za Srbiju, budući da je riječ o jednoj od kapitalnih investicija u tom gradu, vrijedna 30 miliona evra.

Taj projekat doprineće unaprijeđenju rada javne uprave, što ubrzava procedure i pojednostavljuje svakodnevni život građana i poslovanje privrede.

Data centar se prostire na 14.000 kvadratnih metara, a izgrađen je za nešto manje od godinu i po dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana