Обиљежене четири године од убиства Оливера Ивановића

Танјуг
Обиљежене четири године од убиства Оливера Ивановића

КОСОВСКА МИТРОВИЦА - На данашњи дан обиљежава се четврта годишњица од убиства Оливера Ивановића, а као и претходних година и овог 16. јануара се у Косовској Митровици одржавају два помена, док је у Храму Светог Саве служено опијело у присуству његове супруге Милене и сина, те званичника Србије.

На мјесту и у вријеме атентата на Ивановића - испред просторија странке Грађанска иницијатива Слобода демократија правда, прво су се како је пренио Кошев, окупили пријатељи и саборци Оливера Ивановића, како би запалили свијеће.

Поред чланова породице, ту су били, између осталих, и лидери покрета „Не давимо Беград“ Добрица Веселиновић и Радомир Лазовић, потпредсједник Народне странке Мирослав Алексић.

Они су послали поруку да се и послије четири године окупљају на истом мјесту са истим питањем - ко је убио Оливера Ивановића? уз поруку да је срамота и за медународну заједницу, за државу Србију и институције у Приштини да нису пронађени налогодавци и иyвршиоци убиства.

На другом скупу нешто касније окупили су се некадашњи и садашњи чланови овог покрета, али и Оливерови пријатељи, међу којима и Расим Љајић.

Након полагања вијенца и паљења свије, присутнима се обратила Ксенија Божовић која је казала да његове колеге не одустају од захтјева да се убица и налогодавци пронађу и казне. Позвала је институције Србије, Косова и међународне заједнице да „раде свој посао“ и расвијетле ово убиство.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је данас у Храму Светог Саве на опијелу и помену и у знак сјећања на српског политичара са Косова и Метохије прислужио свијећу.

Са Вучићем у Храму су, поводом годишњице убиства, почаст настрадалом Ивановићу, одали паљењем свеће и премијерка Ана Брнабић, затим Милена Ивановић, Ивановићева супруга са сином, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, в.д. директор Поште Србије Зоран Ђорђевић.

У Храму је био и предсједник Удружења киднапованих, несталих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић, али и велики број грађана.

Оливер Ивановић убијен је са шест хитаца у леђа 16. јануара 2018. године, испред своје канцеларије у сјеверној Косовској Митровици.

Ни четири године након убиства не знају се налогодавци и извршитељи овог дјела.

Грађанска иницијатива „Србија, демократија, правда“ (ГИ СДП) саопштила је, уочи четврте годишњце атентата на Ивановића, да се осим подизања оптужнице, како наводе, није макло са почетне тачке.

-Штавише, Специјално тужилаштво је знало да оде и корак назад, као да свесно развлачи процес и чини га траљавим - наводи се у саопштењу.

Додају да нема ниједног трага извршиоцима, нити налогодавцима, као и да се потенцијални докази у виду снимака, крију и не објелодањују.

ГИ СДП истиче и да Тужилаштву из Приштине не пада на памет да сарађује са истражним органима Београда.

Инцидент

Поједине опозиционе странке огранизовале су данас окупљање испред зграде Предсједништва Србије у Београду и шетњу поводом годишњице убистваОливера Ивановића.

На почетку окупљања дошло је до инцидента између учесника и Симе Спасића.

Спасић је, наиме, покушао да се обрати окупљенима, али они су почели да га гађају грудвама.

Вербални сукоб и „грудвање“ Симе Спасића потрајали су неколико минута, након чега је започела протестна шетња улицама ка Цркви Светог Марка.

На протестну шетњу позвао је опозициони Покрет за преокрет, а присутни су лидер ССП Драган Ђилас, потпредсједница ССП Мариника Тепић, предсједник Народне странке Вук Јеремић, предсједник ПСГ Павле Грбовић, Зоран Живковић, Јанко Веселиновић.

Представници Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији протестовалио је данас испред зграде Предсједништва Србије тражећи, како су рекли, правду за више од 3.500 несталих и убијених на КиМ.

Симо Спасић поручио је српским властима да не теже помирењу са Приштином јер, како је рекао, помирења не може да буде ''док не буде правде за српске жртве''.

Спасић је затражио од државе Србије да донесе закон о породицама цивилних жртава рата како би оне, као и породице палих војника и полицајаца, добијале надокнаду. Према његовим речима исти статус би имале и породице жртава НАТО агресије.

Такође, Спасић тражи да те жртве добију споменик у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана