Obilježene četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Tanjug
Obilježene četiri godine od ubistva Olivera Ivanovića

KOSOVSKA MITROVICA - Na današnji dan obilježava se četvrta godišnjica od ubistva Olivera Ivanovića, a kao i prethodnih godina i ovog 16. januara se u Kosovskoj Mitrovici održavaju dva pomena, dok je u Hramu Svetog Save služeno opijelo u prisustvu njegove supruge Milene i sina, te zvaničnika Srbije.

Na mjestu i u vrijeme atentata na Ivanovića - ispred prostorija stranke Građanska inicijativa Sloboda demokratija pravda, prvo su se kako je prenio Košev, okupili prijatelji i saborci Olivera Ivanovića, kako bi zapalili svijeće.

Pored članova porodice, tu su bili, između ostalih, i lideri pokreta „Ne davimo Begrad“ Dobrica Veselinović i Radomir Lazović, potpredsjednik Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Oni su poslali poruku da se i poslije četiri godine okupljaju na istom mjestu sa istim pitanjem - ko je ubio Olivera Ivanovića? uz poruku da je sramota i za medunarodnu zajednicu, za državu Srbiju i institucije u Prištini da nisu pronađeni nalogodavci i iyvršioci ubistva.

Na drugom skupu nešto kasnije okupili su se nekadašnji i sadašnji članovi ovog pokreta, ali i Oliverovi prijatelji, među kojima i Rasim Ljajić.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svije, prisutnima se obratila Ksenija Božović koja je kazala da njegove kolege ne odustaju od zahtjeva da se ubica i nalogodavci pronađu i kazne. Pozvala je institucije Srbije, Kosova i međunarodne zajednice da „rade svoj posao“ i rasvijetle ovo ubistvo.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Hramu Svetog Save na opijelu i pomenu i u znak sjećanja na srpskog političara sa Kosova i Metohije prislužio svijeću.

Sa Vučićem u Hramu su, povodom godišnjice ubistva, počast nastradalom Ivanoviću, odali paljenjem sveće i premijerka Ana Brnabić, zatim Milena Ivanović, Ivanovićeva supruga sa sinom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, v.d. direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević.

U Hramu je bio i predsjednik Udruženja kidnapovanih, nestalih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić, ali i veliki broj građana.

Oliver Ivanović ubijen je sa šest hitaca u leđa 16. januara 2018. godine, ispred svoje kancelarije u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Ni četiri godine nakon ubistva ne znaju se nalogodavci i izvršitelji ovog djela.

Građanska inicijativa „Srbija, demokratija, pravda“ (GI SDP) saopštila je, uoči četvrte godišnjce atentata na Ivanovića, da se osim podizanja optužnice, kako navode, nije maklo sa početne tačke.

-Štaviše, Specijalno tužilaštvo je znalo da ode i korak nazad, kao da svesno razvlači proces i čini ga traljavim - navodi se u saopštenju.

Dodaju da nema nijednog traga izvršiocima, niti nalogodavcima, kao i da se potencijalni dokazi u vidu snimaka, kriju i ne objelodanjuju.

GI SDP ističe i da Tužilaštvu iz Prištine ne pada na pamet da sarađuje sa istražnim organima Beograda.

Incident

Pojedine opozicione stranke ogranizovale su danas okupljanje ispred zgrade Predsjedništva Srbije u Beogradu i šetnju povodom godišnjice ubistvaOlivera Ivanovića.

Na početku okupljanja došlo je do incidenta između učesnika i Sime Spasića.

Spasić je, naime, pokušao da se obrati okupljenima, ali oni su počeli da ga gađaju grudvama.

Verbalni sukob i „grudvanje“ Sime Spasića potrajali su nekoliko minuta, nakon čega je započela protestna šetnja ulicama ka Crkvi Svetog Marka.

Na protestnu šetnju pozvao je opozicioni Pokret za preokret, a prisutni su lider SSP Dragan Đilas, potpredsjednica SSP Marinika Tepić, predsjednik Narodne stranke Vuk Jeremić, predsjednik PSG Pavle Grbović, Zoran Živković, Janko Veselinović.

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji protestovalio je danas ispred zgrade Predsjedništva Srbije tražeći, kako su rekli, pravdu za više od 3.500 nestalih i ubijenih na KiM.

Simo Spasić poručio je srpskim vlastima da ne teže pomirenju sa Prištinom jer, kako je rekao, pomirenja ne može da bude ''dok ne bude pravde za srpske žrtve''.

Spasić je zatražio od države Srbije da donese zakon o porodicama civilnih žrtava rata kako bi one, kao i porodice palih vojnika i policajaca, dobijale nadoknadu. Prema njegovim rečima isti status bi imale i porodice žrtava NATO agresije.

Takođe, Spasić traži da te žrtve dobiju spomenik u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana