Обиљежена 31 година од смрти мајора Милана Тепића

СРНА
Обиљежена 31 година од смрти мајора Милана Тепића

БЕОГРАД - Министар одбране Србије Небојша Стефановић положио је данас у име Владе Србије вијенац на споменик мајору Милану Тепићу у улици у Београду која носи његово име.

Стефановић је одао почаст и војнику Стојадину Мирковићу, који је положио живот заједно са мајором Тепићем у Бјеловару 29. септембра 1991. године.

Он је истакао да су људи као што су били Тепић и Мирковић уткали живот у темеље отаџбине и били одани војничкој заклетви до посљедњег даха, саопштило је Министарство одбране Србије.

"Данас смо се окупили да одамо пошту човеку који се својом храброшћу и оданошћу уписао у вечност и постао симбол војника и старешине до последњег даха. Тепић је, заједно са Мирковићем, без размишљања дао оно највредније што је имао – свој живот, који је жртвовао свесно за наш народ и за отаџбину", рекао је Стефановић.

У оквиру церемоније, којој је присуствовао и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Миодраг Капор, вијенце су положили и чланови породице Тепић, као и делегација Министарства одбране и Војске Србије, предвођена бригадним генералом Сашом Петровићем.

Вијенце су положили и замјеник градоначелника Београда Весна Видовић, као и делегације Клуба генерала и адмирала, СУБНОР-а, Удружења Шесте личке дивизије и Удружења бораца рата од 1990. године, као и колеге и пријатељи Милана Тепића.

Мајор Милан Тепић и војник Стојадин Мирковић погинули су на данашњи дан 1991. бранећи војно складиште тадашње Југословенске народне армије /ЈНА/ у шуми Беденик код Бјеловара.

Након блокаде касарне у Бјеловару у других војних објеката, Тепић се нашао у Беденику, гдје га је затекао напад хрватске паравојске на бјеловарски гарнизон 29. септембра 1991. године.

Не желећи да складиште муниције преда хрватским паравојним снагама, Тепић је раније минирано складиште дигао у ваздух.

Јака експлозија потресла је Бјеловар и усмртила десетак припадника "зенги", који су се у току опсаде приближили огради складишта.

Уз Тепића, који је страдао у експлозији, у одбрани складишта погинуо је и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да напусти складиште и одлучио да пружи отпор припадницима "зенги".

За јуначки подвиг приликом дизања у ваздух складишта наоружања, када је свјесно жртвовао свој живот, некадашње Предсједништво Социјалистичке Федеративне Републике Југославије 19. новембра 1991. одликовало је мајора Тепића Орденом народног хероја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана