Obilježena 31 godina od smrti majora Milana Tepića

SRNA
Obilježena 31 godina od smrti majora Milana Tepića

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović položio je danas u ime Vlade Srbije vijenac na spomenik majoru Milanu Tepiću u ulici u Beogradu koja nosi njegovo ime.

Stefanović je odao počast i vojniku Stojadinu Mirkoviću, koji je položio život zajedno sa majorom Tepićem u Bjelovaru 29. septembra 1991. godine.

On je istakao da su ljudi kao što su bili Tepić i Mirković utkali život u temelje otadžbine i bili odani vojničkoj zakletvi do posljednjeg daha, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Danas smo se okupili da odamo poštu čoveku koji se svojom hrabrošću i odanošću upisao u večnost i postao simbol vojnika i starešine do poslednjeg daha. Tepić je, zajedno sa Mirkovićem, bez razmišljanja dao ono najvrednije što je imao – svoj život, koji je žrtvovao svesno za naš narod i za otadžbinu", rekao je Stefanović.

U okviru ceremonije, kojoj je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Miodrag Kapor, vijence su položili i članovi porodice Tepić, kao i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predvođena brigadnim generalom Sašom Petrovićem.

Vijence su položili i zamjenik gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, kao i delegacije Kluba generala i admirala, SUBNOR-a, Udruženja Šeste ličke divizije i Udruženja boraca rata od 1990. godine, kao i kolege i prijatelji Milana Tepića.

Major Milan Tepić i vojnik Stojadin Mirković poginuli su na današnji dan 1991. braneći vojno skladište tadašnje Jugoslovenske narodne armije /JNA/ u šumi Bedenik kod Bjelovara.

Nakon blokade kasarne u Bjelovaru u drugih vojnih objekata, Tepić se našao u Bedeniku, gdje ga je zatekao napad hrvatske paravojske na bjelovarski garnizon 29. septembra 1991. godine.

Ne želeći da skladište municije preda hrvatskim paravojnim snagama, Tepić je ranije minirano skladište digao u vazduh.

Jaka eksplozija potresla je Bjelovar i usmrtila desetak pripadnika "zengi", koji su se u toku opsade približili ogradi skladišta.

Uz Tepića, koji je stradao u eksploziji, u odbrani skladišta poginuo je i vojnik Stojadin Mirković, koji je odbio Tepićevo naređenje da napusti skladište i odlučio da pruži otpor pripadnicima "zengi".

Za junački podvig prilikom dizanja u vazduh skladišta naoružanja, kada je svjesno žrtvovao svoj život, nekadašnje Predsjedništvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije 19. novembra 1991. odlikovalo je majora Tepića Ordenom narodnog heroja

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana