Обиљежен Дан Војске Србије: Све јачи и спремнији

Срна, Танјуг
Обиљежен Дан Војске Србије: Све јачи и спремнији

БЕОГРАД - Премијерка Србије Ана Брнабић уручила је данас у име предсједника Србије Александра Вучића одликовања припадницима Министарства одбране и Војске Србије и истакла да држава улаже много у побољшање њиховог статуса.

Брнабићева је одличја на свечаности у Палати Србија уручила поводом обележавања највишег војног празника - Дана Војске Србије, 23. априла.

-Наша највећа захвалност према вама као појединцима и Војсци Србије јесте снажно и континуирано улагање у плате, услове живота, опрему, оружје, обуку и све оно што је потребно да би ви свој посао обављали како треба, а ваше породице осетиле да је ваш позив нешто што ми као друштво високо вреднујемо - рекла је премијерка.

Она је примјетила да се на војним вјежбама јасно види да је војска све јача и спремна, и истакла да је срећна када види породице припадника војске, али и других безбједносних служби како се усељавају у своје нове станове у Врању, Краљеву, Крагујевцу, Новом Саду…

Она је посебно указала да је предсједник Србије и врховни командант Александар Вучић апсолутно посвећен томе да припадници војске буду задовољни и поносни.

Нагласила је и да су предуслови за јаку и стабилну земљу владавина права, економија, брза, ефикасна и транспарентна администрација, здравство, образовање, култура и, свакако, систем одбране.

Премијерка је захвалила припадницима војске за све што чине, а што се посебно види у кризним временима као што су поплаве, сметови, олује, али и борба против вируса какав је ковид-19.

- У годинама каква је ова за нама, показало се још једном колико је важна снажна и спремна војска која у сваком тренутку по сваком задатку и у најкраћем року може да помогне цивилним службама и свим грађанима наше земље - истакла је Брнабићева.

Како је додала, припадници Војске Србије међу првима су дали све од себе да се осигура безбедност граница, безбједност становништва, а неки од њих положили су своје животе у тој борби.

Изразила је увјерење да ће одликовања бити још један подстрек да наставе с посвећеним и професионалним обављањем својих дужности.

На свечаности су уручена 167 одликовања у више категорија, а указом предсједника Репубике од 12. фебруара 2021.године, за испољену изваредну храброст и јдело личног херојства Сребрном медаљом за храброст „Милош Обилић” одликовани су војни службеници Саша Богићевић и Ненад Црногорац.

Обраћајући се у име награђених припадника Министарства одбране и Војске Србије, пуковник Владан Ранђеловић захвалио је на додијељеним одликовањима, додајући да ће она представљати подстрек свима за постизање још бољих резултата у изградњи и јачању система одбране и безбједности Србије.

-Свим припадницима војске честитам празник, Дан Војске Србије, желим им добро здравље, личну и породичну срећу и да у наредном периоду постижу још боље резултате - нагласио је пуковник Ранђеловић.

Министар одбране Србије Небојша Стефановић положио је данас вијенац, уз војне почасти, на Споменик незнаном јунаку на Авали поводом Дана Војске Србије.

Стефановић је у пратњи војног врха одао пошту свим припадницима оружаних снага који су бранили земљу, те указао да је српски војник оличење народа Србије.

-Истрајан, поносан и храбар. Баш такав је наш народ. Опстао је, упркос бројним искушењима кроз векове, захваљујући несаломивој јачини духа и воље. Српски војник његово је оличење“, написао је Стефановић у спомен-књигу.

Према његовим ријечима, жртве и херојска дјела Војске Србије у борби за безбједну и бољу земљу су узор и данашњим саставима оружаних снага Србије, саопштено је из Министарства одбране.

-Наши бесмртни јунаци, и данас вам одајемо пошту, јер су ваша жртва и херојски подвизи незаменљиви узор јединицама и командама Војске Србије. Оставили сте им у аманет слободну отаџбину - навео је Стефановић, који је положио вијенац у својству изасланика предсједника Србије Александра Вучића.

Стефановић је у честитки поводом војног празника истакао да се данас прослављају више од два вијека од када су преци показали и доказали да Србију нико и ништа не може сломити.

-Суочили сте се и са епидемијом вируса крона одважно и срчано, баш као и са елементарним непогодама и другим непредвиђеним ситуацијама пре и још једном доказали да за вас не постоји препрека у вашој намери да помогнете свом народу - додао је Стефановић.

Војска Србије данас обељежава свој дан у знак сјећања на 23. априла 1815. године када је подигнут Други српски устанак.

Честитке

Предсједник Србије Александар Вучић честитао је данас Дан Војске Србије министру одбране Небојши Стефановићу, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Милану Мојсиловићу и свим припадницима Војске Србије. ж

-Свим припадницима Војске Србије честитам 23. април - Дан Војске Србије. У знак сећања на Таковски устанак, данашњи дан прослављамо као највиши војни празник - Дан Војске Србије. У српској историји овај дан је од посебног значаја и трајан је извор и надахнуће како српском народу, тако и нашој војсци - навео је Вучић.

Он је истакао да је српска војска, без обзира на тешке услове и околности, „кроз историју увек била, јесте и биће фактор стабилности, очувања мира и јасно упозорење свима који би се усудили да нападну Србију“.

-У претходној години, услед пандемије корона вируса, ваши припадници уложили су много труда, рада и енергије да, поред редовних задатака, заштите своје грађане на све начине, у чему су умногоме успели и због чега вам посебно захвалујем - поручио је Вучић припадницима ВС.

Указао је да „снажна и спремна војска представља најјачи стуб једне стабилне државе“ и да су управо због тога улагања у развој и снажење оперативних и функционалних способности јединица која су ове године започела, тек први корак у тој мисији.

-Уверен да смо на добром путу и да ће сваке наредне године Војска Србије још више јачати и напредовати, честитам вам празник. Живела Војска Србије! Живела Србија! -закључио је предсједник Србије.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је данас врховном команданту, министру одбране, начелнику Генералштаба и свим припадницима Дан Војске Србије.

-Војска Србије данас слави свој празник, у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је био прекретница у стварању модерне српске државе и војске - навела је Цвијановићева на свом „Инстаграм“ профилу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана