Obilježen Dan Vojske Srbije: Sve jači i spremniji

Srna, Tanjug
Obilježen Dan Vojske Srbije: Sve jači i spremniji

BEOGRAD - Premijerka Srbije Ana Brnabić uručila je danas u ime predsjednika Srbije Aleksandra Vučića odlikovanja pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i istakla da država ulaže mnogo u poboljšanje njihovog statusa.

Brnabićeva je odličja na svečanosti u Palati Srbija uručila povodom obeležavanja najvišeg vojnog praznika - Dana Vojske Srbije, 23. aprila.

-Naša najveća zahvalnost prema vama kao pojedincima i Vojsci Srbije jeste snažno i kontinuirano ulaganje u plate, uslove života, opremu, oružje, obuku i sve ono što je potrebno da bi vi svoj posao obavljali kako treba, a vaše porodice osetile da je vaš poziv nešto što mi kao društvo visoko vrednujemo - rekla je premijerka.

Ona je primjetila da se na vojnim vježbama jasno vidi da je vojska sve jača i spremna, i istakla da je srećna kada vidi porodice pripadnika vojske, ali i drugih bezbjednosnih službi kako se useljavaju u svoje nove stanove u Vranju, Kraljevu, Kragujevcu, Novom Sadu…

Ona je posebno ukazala da je predsjednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić apsolutno posvećen tome da pripadnici vojske budu zadovoljni i ponosni.

Naglasila je i da su preduslovi za jaku i stabilnu zemlju vladavina prava, ekonomija, brza, efikasna i transparentna administracija, zdravstvo, obrazovanje, kultura i, svakako, sistem odbrane.

Premijerka je zahvalila pripadnicima vojske za sve što čine, a što se posebno vidi u kriznim vremenima kao što su poplave, smetovi, oluje, ali i borba protiv virusa kakav je kovid-19.

- U godinama kakva je ova za nama, pokazalo se još jednom koliko je važna snažna i spremna vojska koja u svakom trenutku po svakom zadatku i u najkraćem roku može da pomogne civilnim službama i svim građanima naše zemlje - istakla je Brnabićeva.

Kako je dodala, pripadnici Vojske Srbije među prvima su dali sve od sebe da se osigura bezbednost granica, bezbjednost stanovništva, a neki od njih položili su svoje živote u toj borbi.

Izrazila je uvjerenje da će odlikovanja biti još jedan podstrek da nastave s posvećenim i profesionalnim obavljanjem svojih dužnosti.

Na svečanosti su uručena 167 odlikovanja u više kategorija, a ukazom predsjednika Repubike od 12. februara 2021.godine, za ispoljenu izvarednu hrabrost i jdelo ličnog herojstva Srebrnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić” odlikovani su vojni službenici Saša Bogićević i Nenad Crnogorac.

Obraćajući se u ime nagrađenih pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pukovnik Vladan Ranđelović zahvalio je na dodijeljenim odlikovanjima, dodajući da će ona predstavljati podstrek svima za postizanje još boljih rezultata u izgradnji i jačanju sistema odbrane i bezbjednosti Srbije.

-Svim pripadnicima vojske čestitam praznik, Dan Vojske Srbije, želim im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću i da u narednom periodu postižu još bolje rezultate - naglasio je pukovnik Ranđelović.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović položio je danas vijenac, uz vojne počasti, na Spomenik neznanom junaku na Avali povodom Dana Vojske Srbije.

Stefanović je u pratnji vojnog vrha odao poštu svim pripadnicima oružanih snaga koji su branili zemlju, te ukazao da je srpski vojnik oličenje naroda Srbije.

-Istrajan, ponosan i hrabar. Baš takav je naš narod. Opstao je, uprkos brojnim iskušenjima kroz vekove, zahvaljujući nesalomivoj jačini duha i volje. Srpski vojnik njegovo je oličenje“, napisao je Stefanović u spomen-knjigu.

Prema njegovim riječima, žrtve i herojska djela Vojske Srbije u borbi za bezbjednu i bolju zemlju su uzor i današnjim sastavima oružanih snaga Srbije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

-Naši besmrtni junaci, i danas vam odajemo poštu, jer su vaša žrtva i herojski podvizi nezamenljivi uzor jedinicama i komandama Vojske Srbije. Ostavili ste im u amanet slobodnu otadžbinu - naveo je Stefanović, koji je položio vijenac u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stefanović je u čestitki povodom vojnog praznika istakao da se danas proslavljaju više od dva vijeka od kada su preci pokazali i dokazali da Srbiju niko i ništa ne može slomiti.

-Suočili ste se i sa epidemijom virusa krona odvažno i srčano, baš kao i sa elementarnim nepogodama i drugim nepredviđenim situacijama pre i još jednom dokazali da za vas ne postoji prepreka u vašoj nameri da pomognete svom narodu - dodao je Stefanović.

Vojska Srbije danas obelježava svoj dan u znak sjećanja na 23. aprila 1815. godine kada je podignut Drugi srpski ustanak.

Čestitke

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Dan Vojske Srbije ministru odbrane Nebojši Stefanoviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije. ž

-Svim pripadnicima Vojske Srbije čestitam 23. april - Dan Vojske Srbije. U znak sećanja na Takovski ustanak, današnji dan proslavljamo kao najviši vojni praznik - Dan Vojske Srbije. U srpskoj istoriji ovaj dan je od posebnog značaja i trajan je izvor i nadahnuće kako srpskom narodu, tako i našoj vojsci - naveo je Vučić.

On je istakao da je srpska vojska, bez obzira na teške uslove i okolnosti, „kroz istoriju uvek bila, jeste i biće faktor stabilnosti, očuvanja mira i jasno upozorenje svima koji bi se usudili da napadnu Srbiju“.

-U prethodnoj godini, usled pandemije korona virusa, vaši pripadnici uložili su mnogo truda, rada i energije da, pored redovnih zadataka, zaštite svoje građane na sve načine, u čemu su umnogome uspeli i zbog čega vam posebno zahvalujem - poručio je Vučić pripadnicima VS.

Ukazao je da „snažna i spremna vojska predstavlja najjači stub jedne stabilne države“ i da su upravo zbog toga ulaganja u razvoj i snaženje operativnih i funkcionalnih sposobnosti jedinica koja su ove godine započela, tek prvi korak u toj misiji.

-Uveren da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine Vojska Srbije još više jačati i napredovati, čestitam vam praznik. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija! -zaključio je predsjednik Srbije.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je danas vrhovnom komandantu, ministru odbrane, načelniku Generalštaba i svim pripadnicima Dan Vojske Srbije.

-Vojska Srbije danas slavi svoj praznik, u spomen na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak, koji je bio prekretnica u stvaranju moderne srpske države i vojske - navela je Cvijanovićeva na svom „Instagram“ profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana