О кривици Степинца има доказа, о невиности ниједан

Срна
О кривици Степинца има доказа, о невиности ниједан

Београд - Некадашњи амбасадор Србије у Ватикану Дарко Танасковић изјавио је да недавно пронађени њемачки досије о усташким злочинима над Србима појачава доказе о кривици хрватског кардинала Алојзија Степинца, док се, насупрот томе, до сада није појавио ниједан документ о његовој невиности.

“Сваки документ, попут недавно откривеног немачког досијеа у Архиву Војводине, приближава нас истини о Јасеновцу и о улози кардинала Степинца и Католичке цркве у злочинима Независне Државе Хрватске /НДХ/”, рекао је Танасковић за београдске “Вечерње новости”.

Он истиче да је већ и сама чињеница да је Јасеновац био један од најстрашнијих логора смрти, о којем је Степинац сасвим довољно знао и на посредан начин у томе учествовао подржавајући усташку власт, довољна за закључак да је он “проблематичан” као потенцијални светац било које хришћанске цркве.

Танасковић, који је био и члан Мјешовите православно-католичке комисије која је расправљала о улози Алојзија Степинца прије, за вријеме и послије Другог свјетског рата, сагласан је да је публиковање докумената уз помоћ израелских пријатеља добар начин да се свијету предочи истина о јасеновачкој фабрици смрти.

Појављивање књиге “Јасеновац - Аушвиц Балкана” Гидеона Грајфа изузетно је значајно јер је аутор угледни истраживач Холокауста и један од најбољих познавалаца логора Аушвиц, па у погледу његове објективности не може бити дилеме.

“Значајно је и то што ће у угледну Грајфову књигу бити уграђен и аутентични немачки досије на 300 страна из личног фонда Славка Одића, који је деценијама би прекривен прашином, а у којем је и потресно писмо једног Хрвата упућено Степинцу о злочинима у које је била умијешана и Католичка црква”, навео је Танасковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана