O krivici Stepinca ima dokaza, o nevinosti nijedan

Srna
O krivici Stepinca ima dokaza, o nevinosti nijedan

Beograd - Nekadašnji ambasador Srbije u Vatikanu Darko Tanasković izjavio je da nedavno pronađeni njemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima pojačava dokaze o krivici hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca, dok se, nasuprot tome, do sada nije pojavio nijedan dokument o njegovoj nevinosti.

“Svaki dokument, poput nedavno otkrivenog nemačkog dosijea u Arhivu Vojvodine, približava nas istini o Jasenovcu i o ulozi kardinala Stepinca i Katoličke crkve u zločinima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/”, rekao je Tanasković za beogradske “Večernje novosti”.

On ističe da je već i sama činjenica da je Jasenovac bio jedan od najstrašnijih logora smrti, o kojem je Stepinac sasvim dovoljno znao i na posredan način u tome učestvovao podržavajući ustašku vlast, dovoljna za zaključak da je on “problematičan” kao potencijalni svetac bilo koje hrišćanske crkve.

Tanasković, koji je bio i član Mješovite pravoslavno-katoličke komisije koja je raspravljala o ulozi Alojzija Stepinca prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata, saglasan je da je publikovanje dokumenata uz pomoć izraelskih prijatelja dobar način da se svijetu predoči istina o jasenovačkoj fabrici smrti.

Pojavljivanje knjige “Jasenovac - Aušvic Balkana” Gideona Grajfa izuzetno je značajno jer je autor ugledni istraživač Holokausta i jedan od najboljih poznavalaca logora Aušvic, pa u pogledu njegove objektivnosti ne može biti dileme.

“Značajno je i to što će u uglednu Grajfovu knjigu biti ugrađen i autentični nemački dosije na 300 strana iz ličnog fonda Slavka Odića, koji je decenijama bi prekriven prašinom, a u kojem je i potresno pismo jednog Hrvata upućeno Stepincu o zločinima u koje je bila umiješana i Katolička crkva”, naveo je Tanasković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana