”Новости”: Штићеник ЦИА Умијешан у убиство Оливера Ивановића?

Срна
”Новости”: Штићеник ЦИА Умијешан у убиство Оливера Ивановића?

Београд - У вријеме убиства лидера Грађанске иницијативе “Слобода, демократија, правда” /СДП/ Оливера Ивановића у јануару 2018. године у Косовској Митровици, Фљорим Ејупи, за којег се сумња да је умијешан у организовање ликвидације, стигао је из Њемачке на Космет, пишу “Вечерње новости”, позивајући се на сазнања српских обавјештајних служби.

Лист наводи да је Ејупи, којег је и предсједник Србије Александар Вучић поменуо у контексту убиства Ивановића, познат као “бомбаш из Подујева”, био једини осумњичени за постављање бомбе под аутобус “Ниш експреса” у којем је 2001. године погинуло 12, а рањено 43 Срба.

На основу ДНК трагова он је и ухапшен, али је мистериозно побјегао из америчке базе “Бондстил”.

Први именовани међународни судија у косовском правосуђу Кристен Карпхамер изнио је сумњу да је у бјекство била умијешана ЦИА која је, наводно, својевремено и обучавала овог терористу.

На Косову и Метохији Ејупи се помиње као плаћени убица, али и као дио групе која је организовала погром Срба у марту 2004. године.

Он је, према наводима косовског тужилаштва, својевремено требало да за четврт милиона евра убије Џавита Халитија, некада човјека Хашима Тачија за везу са огранком ОВК у Албанији, а данас потпредсједника парламента у Приштини.

Према тврдњама свједока приштинског Специјалног тужилаштва Шкумбина Мехметија, управо је та криминална група формирана крајем 2001. године одговорна за организацију мартовског погрома.

Клан је постојао све до 2014. године уз подршку “ратних странака” и “великих породица” и извео је низ политичких убистава.

Ејупи је осумњичен за убиство двојице блиских сарадника Ибрахима Ругове - Тахира Земаја и Џемаила Мустафе, као и за ликвидацију припадника косовске полиције Бајрама Кичмарија и припадника Унмик полиције Које Есумана.

Мехмети је, према писању албанских медија са Косова и Метохије, био спреман да свједочи да је Ејупи у случају “Ниш експрес” имао директну подршку Кадрија Весељија, али је од тог свједочења одустао.

Како наводе “Вечерње новости”, ништа мање живописна није ни биографија Љирима Зеке, контроверзног бизнисмена који је 15. јануара, дан прије атентата, боравио у Косовској Митровици, у близини мјеста злочина.

Лист пише да су српске службе још прије неколико мјесеци провјеравале његово кретање и мотиве његовог доласка, као и могућу повезаност са убиством Ивановића.

Зека је данас власник ресторана “Конак Л” који се налази прекопута зграде владе у Приштини и, како наводи лист, важи за мјесто гдје се окупљају приштински политичари и наводно ужива заштиту Хашима Тачија.

Од средине осамдесетих година службе га доводе у везу са низом криминалних дјела. Сумњиче га да је један од организатора групе која је шверцовала дрогу из Турске преко Космета до земаља западне Европе.

У полицијским архивима пише да је у Њемачкој хапшен због кориштења фалсификованих личних докумената, у Швајцарској је био под истрагом због шверца дроге, у Србији је оптужен за силовање, а у Загребу су га сумњичили за убиство и кријумчарење оружја за муслиманске снаге у БиХ.

На аеродрому у Прагу ухапшен је 1999. године по Интерполовој потјерници јер је у Њемачкој био осуђен на седам година затвора због трговине дрогом.

Берлин је тада тражио његово изручење, али је, наводно, Зека приликом трансфера успио да побјегне, пише лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана