”Novosti”: Štićenik CIA Umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića?

Srna
”Novosti”: Štićenik CIA Umiješan u ubistvo Olivera Ivanovića?

Beograd - U vrijeme ubistva lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” /SDP/ Olivera Ivanovića u januaru 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici, Fljorim Ejupi, za kojeg se sumnja da je umiješan u organizovanje likvidacije, stigao je iz Njemačke na Kosmet, pišu “Večernje novosti”, pozivajući se na saznanja srpskih obavještajnih službi.

List navodi da je Ejupi, kojeg je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo u kontekstu ubistva Ivanovića, poznat kao “bombaš iz Podujeva”, bio jedini osumnjičeni za postavljanje bombe pod autobus “Niš ekspresa” u kojem je 2001. godine poginulo 12, a ranjeno 43 Srba.

Na osnovu DNK tragova on je i uhapšen, ali je misteriozno pobjegao iz američke baze “Bondstil”.

Prvi imenovani međunarodni sudija u kosovskom pravosuđu Kristen Karphamer iznio je sumnju da je u bjekstvo bila umiješana CIA koja je, navodno, svojevremeno i obučavala ovog teroristu.

Na Kosovu i Metohiji Ejupi se pominje kao plaćeni ubica, ali i kao dio grupe koja je organizovala pogrom Srba u martu 2004. godine.

On je, prema navodima kosovskog tužilaštva, svojevremeno trebalo da za četvrt miliona evra ubije Džavita Halitija, nekada čovjeka Hašima Tačija za vezu sa ogrankom OVK u Albaniji, a danas potpredsjednika parlamenta u Prištini.

Prema tvrdnjama svjedoka prištinskog Specijalnog tužilaštva Škumbina Mehmetija, upravo je ta kriminalna grupa formirana krajem 2001. godine odgovorna za organizaciju martovskog pogroma.

Klan je postojao sve do 2014. godine uz podršku “ratnih stranaka” i “velikih porodica” i izveo je niz političkih ubistava.

Ejupi je osumnjičen za ubistvo dvojice bliskih saradnika Ibrahima Rugove - Tahira Zemaja i Džemaila Mustafe, kao i za likvidaciju pripadnika kosovske policije Bajrama Kičmarija i pripadnika Unmik policije Koje Esumana.

Mehmeti je, prema pisanju albanskih medija sa Kosova i Metohije, bio spreman da svjedoči da je Ejupi u slučaju “Niš ekspres” imao direktnu podršku Kadrija Veseljija, ali je od tog svjedočenja odustao.

Kako navode “Večernje novosti”, ništa manje živopisna nije ni biografija Ljirima Zeke, kontroverznog biznismena koji je 15. januara, dan prije atentata, boravio u Kosovskoj Mitrovici, u blizini mjesta zločina.

List piše da su srpske službe još prije nekoliko mjeseci provjeravale njegovo kretanje i motive njegovog dolaska, kao i moguću povezanost sa ubistvom Ivanovića.

Zeka je danas vlasnik restorana “Konak L” koji se nalazi prekoputa zgrade vlade u Prištini i, kako navodi list, važi za mjesto gdje se okupljaju prištinski političari i navodno uživa zaštitu Hašima Tačija.

Od sredine osamdesetih godina službe ga dovode u vezu sa nizom kriminalnih djela. Sumnjiče ga da je jedan od organizatora grupe koja je švercovala drogu iz Turske preko Kosmeta do zemalja zapadne Evrope.

U policijskim arhivima piše da je u Njemačkoj hapšen zbog korištenja falsifikovanih ličnih dokumenata, u Švajcarskoj je bio pod istragom zbog šverca droge, u Srbiji je optužen za silovanje, a u Zagrebu su ga sumnjičili za ubistvo i krijumčarenje oružja za muslimanske snage u BiH.

Na aerodromu u Pragu uhapšen je 1999. godine po Interpolovoj potjernici jer je u Njemačkoj bio osuđen na sedam godina zatvora zbog trgovine drogom.

Berlin je tada tražio njegovo izručenje, ali je, navodno, Zeka prilikom transfera uspio da pobjegne, piše list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana