Нови позив Београду да изручи Јојића и Радету

Срна
Нови позив Београду да изручи Јојића и Радету

ЊУЈОРК - Предсједник Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ Кармел Ађијус позвао је Србију да изручи функционере Српске радикалне странке /СРС/ Петра Јојића и Вјерицу Радету.

Представљајући 9. годишњи извјештај о раду Механизма пред Генералном скупштином УН у Њујорку, он је похвалио напредак у раду Механизма у вези пресудама генералу Ратку Младићу и бившем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу Френкију, али је нагласио да не може пријавити напредак у случају против Јојића и Радете.

Према његовим ријечима, Србија је 11. маја трећи пут пријављена Савјету безбједности УН због недостатка реаговања у посљедњих шест година када се ради о Јојићу и Радети.

Ађијус је још једном позвао Србију да поштује одлуке Механизма и своје међународне обавезе које су установљене у Савјету безбједности.

Судија Механизма за кривичне судове у Хагу Лију Даћун поново је 3. септембра наредио расписивање налога за хапшење двоје радикала, које Хаг терети за непоштовање суда, односно застрашивања свједока током процеса против предсједника СРС Војислава Шешеља.

Та одлука је услиједила пошто је судија усвојио захтјев Хашког тужилаштва да, с циљем очувања доказа, буду узети посебни искази од свједока на сједници суда у поступку који треба да услиједи, с обзиром на то да су Јојић и Радета недоступни Механизму.

Србија сматра да нису испуњени услови за изручење Радете и Јојића, како је то прије више година утврдио Виши суд у Београду, јер пред Механизмом не би одговарали за ратне злочине, већ за дјело које није прописано Законом о сарадњи са судом у Хагу.

Механизам је у поновљеном поступку одлучивања о томе гдје ће бити суђено Радети и Јојићу, прво 2019., а затим и 2020. године затражио од Србије да их ухапси и изручи Хагу ради суђења поводом оптужби да су застрашивали свједоке.

Првом одлуком из 2018. године било је одлучено да им се суди у Србији.

У јуну 2018. године турски судија Ајдин Сефа Акај одлучио да се случај преда Србији и тада је укинуо налог за хапшење Јојића и Радете, који је био на снази од 2015. године, али се тужилаштво жалило и та је одлука укинута.

Судији Акају Савјет безбједности УН није продужио мандат у Механизму, а на његово мјесто у децембру 2018. године је именован судија Ли Даћин.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана