Novi poziv Beogradu da izruči Jojića i Radetu

Srna
Novi poziv Beogradu da izruči Jojića i Radetu

NjUJORK - Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ Karmel Ađijus pozvao je Srbiju da izruči funkcionere Srpske radikalne stranke /SRS/ Petra Jojića i Vjericu Radetu.

Predstavljajući 9. godišnji izvještaj o radu Mehanizma pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku, on je pohvalio napredak u radu Mehanizma u vezi presudama generalu Ratku Mladiću i bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, ali je naglasio da ne može prijaviti napredak u slučaju protiv Jojića i Radete.

Prema njegovim riječima, Srbija je 11. maja treći put prijavljena Savjetu bezbjednosti UN zbog nedostatka reagovanja u posljednjih šest godina kada se radi o Jojiću i Radeti.

Ađijus je još jednom pozvao Srbiju da poštuje odluke Mehanizma i svoje međunarodne obaveze koje su ustanovljene u Savjetu bezbjednosti.

Sudija Mehanizma za krivične sudove u Hagu Liju Daćun ponovo je 3. septembra naredio raspisivanje naloga za hapšenje dvoje radikala, koje Hag tereti za nepoštovanje suda, odnosno zastrašivanja svjedoka tokom procesa protiv predsjednika SRS Vojislava Šešelja.

Ta odluka je uslijedila pošto je sudija usvojio zahtjev Haškog tužilaštva da, s ciljem očuvanja dokaza, budu uzeti posebni iskazi od svjedoka na sjednici suda u postupku koji treba da uslijedi, s obzirom na to da su Jojić i Radeta nedostupni Mehanizmu.

Srbija smatra da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Radete i Jojića, kako je to prije više godina utvrdio Viši sud u Beogradu, jer pred Mehanizmom ne bi odgovarali za ratne zločine, već za djelo koje nije propisano Zakonom o saradnji sa sudom u Hagu.

Mehanizam je u ponovljenom postupku odlučivanja o tome gdje će biti suđeno Radeti i Jojiću, prvo 2019., a zatim i 2020. godine zatražio od Srbije da ih uhapsi i izruči Hagu radi suđenja povodom optužbi da su zastrašivali svjedoke.

Prvom odlukom iz 2018. godine bilo je odlučeno da im se sudi u Srbiji.

U junu 2018. godine turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete, koji je bio na snazi od 2015. godine, ali se tužilaštvo žalilo i ta je odluka ukinuta.

Sudiji Akaju Savjet bezbjednosti UN nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mjesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Daćin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana