Нови детаљи из школе Мирослава Алексића - дјечацима скидао хлаче, дјевојчицама додиривао груди

ГС
Нови детаљи из школе Мирослава Алексића - дјечацима скидао хлаче, дјевојчицама додиривао груди

Некадашња полазница школе глуме Мирослава Антића , четрдесетосмогодишња Т.С, биће свједок у судском процесу против осрамоћеног "педагога" који се тренутно налази у притвору због више дијела силовања и недозвољених полних радњи, а у њеној исповијести сазнајемо додатне детаље о „Микином методу“. 

"Када смо имали 13 година, тјерао нас је да причамо о ерогеним зонама. Све нас је било јако срамота. А онда нас је подијелио у парове, рекао нама дјевојчицама да жмуримо и да нас дјечаци додирују, свуда. И по интимним дијеловима", започела је своју причу Т.С. "Блицу" о процесу индоктринације будућих жртава у такозваној школи глуме, која је током више деценија била параван за задовољавање његових сексуалних нагона.

Са 13 је тјерао дјевојчице да причају о ерогеним зонама. Са 14, да их дјечаци пипкају по интимним дијеловима. Са 16 их је нападно пропитивао: "Да ли се кре*еш? Да ли свршаваш?".

Са 17 скидао и додиривао по грудима и задњици. Са 18 силовао полним органом, или прстом симулирао сексуални однос.

Т. С. се драмску групу Радио Београда уписала 1982, када је имала девет година.

"Тражио је да зажмуримо, а затим да нам дечаци рукама прелазе по целом телу, од главе до пете. И по интимним деловима. Све нас је било јако срамота. Била сам збуњена и згрожена, али Мики није смело да се каже 'не'! Мика је бирао ко ће с ким бити у пару. Сећам се, дечак који је био са мном звао се Војкан, презиме сам заборавила. Мика нас је после питао да опишемо како се осећамо. Јасно се сећам, рекла сам 'језиво', а он је побеснео и терао ме да тачно опишем. Покушавала сам себи то да објасним као вежбу глуме, јер ћемо то морати и на филму да радимо. Тек касније, када сам одрасла, схватила сам колико то није нормално. Деца не снимају секси сцене", прича свједокиња Т. С. Због одговора који је дала, Алексић ју је врло брзо избацио из школе. Рекао јој је да више не долази, јер ту не припада.

"Урадио је то, као и све друго, пред свима, да би ме још више понизио. То ми је дошло као спас, сама се никад не бих усудила да одем", каже Т. С.

Намирисао би страх и постајао још гори

Послије првобитног шока почела је да осјећа слободу. Као ни многе полазнице које су прошле кроз овај застрашујући коктел психичког и сексуалног злостављања замаскиран у "школу живота", ни данас не умије да објасни шта ју је држало у такозваној школи и зашто је раније није напустила.

"Смучио ми се цео тај глумачки свет, нисам ни имала амбицију да упишем Академију. Била је то нека чудна мешавина мржње, фасцинације једним моћним и харизматичним човеком и жеље да га задовољим, али и страха од неуспеха, што се на крају и догодило", каже сведокиња Т. С.

Никада и ни са ким на ову тему није причала, до скоро. Мало прије него што су глумице Милена Радуловић и Ива Илинчић храбро изашле у јавност, мајци и сестри је испричала своје трауматично искуство. Полицији се јавила чим је прочитала Миленину исповијест, спремна да исприча све што је и сама преживјела.

Т. С. прича како нису сва деца имала исти третман. Неки данас познати глумци (имена је рекла полицији) имали су бољи статус и њих је Мика мање кињио.

"Најтеже је било онима који су били стидљиви или преосетљиви, као што сам ја постала. Тај страх би намирисао и постајао још гори. Када сам улазила у пубертет и почињала да се заокругљујем почео је да ме вређа на рачун физичког изгледа. Говорио је да сам дебела, да ми је 'велико дупе'. У седмом разреду сам на својих 168 центиметара имала 57 килограма, што није мало, али није ни да сам била слоница. Он је, међутим, учинио све да се тако осећам. Оно што ме данас највише боли јесте та моја дечија потреба да ме Мика заволи и похвали, и тада бих све учинила за то. Била нам је велика част када би неког од нас изабрао да му купимо кафу или цигарете, 'дрину' без филтера, коју је немилице пушио у том собичку на петом спрату Радио Београда", присећа се свједокиња Т. С.

Дјечака казнио скидањем панталона

Неколико мјесеци након што се Т. С. уписала у драмску групу, услиједио је и први шокантни догађај са сексуалном конотацијом.

"Мика је изабрао мене и још три дјевојчице као и данас познатог глумца да снимамо некакву серију, то јест једну епизоду. Иако су улоге биле мале, снимање је трајало неколико дана, од ујутру до увече на Кошутњаку. Чекајући на свој ред, ми смо трчали около, играли се. Када смо после снимања први пут дошле на пробу, Мика је нас петоро позвао и толико је викао да се тресао цео Радио Београд. Најшокантније ми је било што је казнио тог дечака који нас је 'на снимању јурио и дизао нам сукњице', чега се ја заиста не сећам да се догодило! Рекао му је да се попне на сто и пред целом групом скине панталоне, што је он и урадио. Онда се раздрао: 'Сада сви мрш напоље!' Дошла сам кући уплакана и рекла да сам избачена из групе. Нажалост, ипак сам се вратила. Почеле су моје године терора", каже Т. С.

Успјешна сам, али не због Мике

Свједокиња Т. С. каже да је Микина група једини колектив у животу гдје није стекла ниједног пријатеља. Можда јер је то Мики одговарало, јер је имао ствари под контролом.

"Помислим на тај период живота и велики напор улажем да радим на свом самопоуздању које је Мика годинама урушавао. Често сам слушала оцене да имам понизан став према ауторитетима и мушкарцима, чак сам код психотерапеута због тога одлазила. Жао ми је девојака које су прошле много горе и што ми, старији, нисмо знали да им дамо бар неки сигнал, можда би тако избегле муку. Надам се да ће ово свима бити велика школа, да ће се убудуће припазити ко ради с децом. Због те деце сам одлучила да дам изјаву", каже свједокиња Т. С.

Као бесмислене оцјењује коментаре Микиних присталица да, наводно, дјевојке оптужују Алексића из користи.

"Стојим 100 одсто иза свега што сам рекла и поновићу гдје год је потребно! Ја сам одавно изашла из тог свијета, 20 година живим у иностранству, имам успешну каријеру. Када читам како неки говоре о Микиним 'успешним методама' које 'припремају децу за живот', ја само могу да кажем да сам постала добар човек и изградила живот и каријеру не због Мике, него упркос њему", закључује на крају Т. С.

Биљане се сјећам као тужне младе жене

Што се тиче Биљане Машић, супруге Мике Алексића, за Т. С. чињеница да је она стала уз мужа и да га није одмах напустила, као што је учинила жена Харвија Вајнстина, озлоглашеног холивудског продуцента, говори о томе да је и она сама на неки начин жртва.

"Ја је се сећам као тужне младе жене. Чак ми је та њена рањивост била блиска и волела сам када је ту уместо њега. Ипак, престрашна су његова недела да би водила тако неморалну кампању. То су ипак јако младе девојке, готово деца", каже Т. С за "Блиц".

Путовање на Крф као ноћна мора

А прилика за терор је било увијек и свуда. Наша саговорница Т. С. се, на примјер, сјећа да је Мика Алексић одлучивао ко ће ићи на студијска путовања која је плаћао Радио Београд.

"Мене је једном повео у Атину и на Крит. То путовање је била ноћна мора! Сећам се да смо на Криту ишли од плаже до хотела по највећем сунцу, боси. Добила сам опекотине, а ожиљке на табанима имам и данас. У Атини ми је дао две девојчице да их чувам, а имала сам само 12 година", прича Т. С.

Мирослав Алексић, подсјетимо, оптужен је за два кривична дјела силовања у продуженом трајању, два кривична дјела силовања, једно продужено кривично дјело недозвољених полних радњи и четири кривична дјела дјела недозвољених полних радњи, на штету седам оштећених.

Истрага против Алексића спроведена је због 19 кривичних дјела на штету девет полазница његове школе глуме од 2008. до 2020. године, али је оптужен за девет кривичних дјела. Алексић се налази у притвору од хапшења 11. јануара, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана