Novi detalji iz škole Miroslava Aleksića - dječacima skidao hlače, djevojčicama dodirivao grudi

GS
Novi detalji iz škole Miroslava Aleksića - dječacima skidao hlače, djevojčicama dodirivao grudi

Nekadašnja polaznica škole glume Miroslava Antića , četrdesetosmogodišnja T.S, biće svjedok u sudskom procesu protiv osramoćenog "pedagoga" koji se trenutno nalazi u pritvoru zbog više dijela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, a u njenoj ispovijesti saznajemo dodatne detalje o „Mikinom metodu“. 

"Kada smo imali 13 godina, tjerao nas je da pričamo o erogenim zonama. Sve nas je bilo jako sramota. A onda nas je podijelio u parove, rekao nama djevojčicama da žmurimo i da nas dječaci dodiruju, svuda. I po intimnim dijelovima", započela je svoju priču T.S. "Blicu" o procesu indoktrinacije budućih žrtava u takozvanoj školi glume, koja je tokom više decenija bila paravan za zadovoljavanje njegovih seksualnih nagona.

Sa 13 je tjerao djevojčice da pričaju o erogenim zonama. Sa 14, da ih dječaci pipkaju po intimnim dijelovima. Sa 16 ih je napadno propitivao: "Da li se kre*eš? Da li svršavaš?".

Sa 17 skidao i dodirivao po grudima i zadnjici. Sa 18 silovao polnim organom, ili prstom simulirao seksualni odnos.

T. S. se dramsku grupu Radio Beograda upisala 1982, kada je imala devet godina.

"Tražio je da zažmurimo, a zatim da nam dečaci rukama prelaze po celom telu, od glave do pete. I po intimnim delovima. Sve nas je bilo jako sramota. Bila sam zbunjena i zgrožena, ali Miki nije smelo da se kaže 'ne'! Mika je birao ko će s kim biti u paru. Sećam se, dečak koji je bio sa mnom zvao se Vojkan, prezime sam zaboravila. Mika nas je posle pitao da opišemo kako se osećamo. Jasno se sećam, rekla sam 'jezivo', a on je pobesneo i terao me da tačno opišem. Pokušavala sam sebi to da objasnim kao vežbu glume, jer ćemo to morati i na filmu da radimo. Tek kasnije, kada sam odrasla, shvatila sam koliko to nije normalno. Deca ne snimaju seksi scene", priča svjedokinja T. S. Zbog odgovora koji je dala, Aleksić ju je vrlo brzo izbacio iz škole. Rekao joj je da više ne dolazi, jer tu ne pripada.

"Uradio je to, kao i sve drugo, pred svima, da bi me još više ponizio. To mi je došlo kao spas, sama se nikad ne bih usudila da odem", kaže T. S.

Namirisao bi strah i postajao još gori

Poslije prvobitnog šoka počela je da osjeća slobodu. Kao ni mnoge polaznice koje su prošle kroz ovaj zastrašujući koktel psihičkog i seksualnog zlostavljanja zamaskiran u "školu života", ni danas ne umije da objasni šta ju je držalo u takozvanoj školi i zašto je ranije nije napustila.

"Smučio mi se ceo taj glumački svet, nisam ni imala ambiciju da upišem Akademiju. Bila je to neka čudna mešavina mržnje, fascinacije jednim moćnim i harizmatičnim čovekom i želje da ga zadovoljim, ali i straha od neuspeha, što se na kraju i dogodilo", kaže svedokinja T. S.

Nikada i ni sa kim na ovu temu nije pričala, do skoro. Malo prije nego što su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić hrabro izašle u javnost, majci i sestri je ispričala svoje traumatično iskustvo. Policiji se javila čim je pročitala Mileninu ispovijest, spremna da ispriča sve što je i sama preživjela.

T. S. priča kako nisu sva deca imala isti tretman. Neki danas poznati glumci (imena je rekla policiji) imali su bolji status i njih je Mika manje kinjio.

"Najteže je bilo onima koji su bili stidljivi ili preosetljivi, kao što sam ja postala. Taj strah bi namirisao i postajao još gori. Kada sam ulazila u pubertet i počinjala da se zaokrugljujem počeo je da me vređa na račun fizičkog izgleda. Govorio je da sam debela, da mi je 'veliko dupe'. U sedmom razredu sam na svojih 168 centimetara imala 57 kilograma, što nije malo, ali nije ni da sam bila slonica. On je, međutim, učinio sve da se tako osećam. Ono što me danas najviše boli jeste ta moja dečija potreba da me Mika zavoli i pohvali, i tada bih sve učinila za to. Bila nam je velika čast kada bi nekog od nas izabrao da mu kupimo kafu ili cigarete, 'drinu' bez filtera, koju je nemilice pušio u tom sobičku na petom spratu Radio Beograda", priseća se svjedokinja T. S.

Dječaka kaznio skidanjem pantalona

Nekoliko mjeseci nakon što se T. S. upisala u dramsku grupu, uslijedio je i prvi šokantni događaj sa seksualnom konotacijom.

"Mika je izabrao mene i još tri djevojčice kao i danas poznatog glumca da snimamo nekakvu seriju, to jest jednu epizodu. Iako su uloge bile male, snimanje je trajalo nekoliko dana, od ujutru do uveče na Košutnjaku. Čekajući na svoj red, mi smo trčali okolo, igrali se. Kada smo posle snimanja prvi put došle na probu, Mika je nas petoro pozvao i toliko je vikao da se tresao ceo Radio Beograd. Najšokantnije mi je bilo što je kaznio tog dečaka koji nas je 'na snimanju jurio i dizao nam suknjice', čega se ja zaista ne sećam da se dogodilo! Rekao mu je da se popne na sto i pred celom grupom skine pantalone, što je on i uradio. Onda se razdrao: 'Sada svi mrš napolje!' Došla sam kući uplakana i rekla da sam izbačena iz grupe. Nažalost, ipak sam se vratila. Počele su moje godine terora", kaže T. S.

Uspješna sam, ali ne zbog Mike

Svjedokinja T. S. kaže da je Mikina grupa jedini kolektiv u životu gdje nije stekla nijednog prijatelja. Možda jer je to Miki odgovaralo, jer je imao stvari pod kontrolom.

"Pomislim na taj period života i veliki napor ulažem da radim na svom samopouzdanju koje je Mika godinama urušavao. Često sam slušala ocene da imam ponizan stav prema autoritetima i muškarcima, čak sam kod psihoterapeuta zbog toga odlazila. Žao mi je devojaka koje su prošle mnogo gore i što mi, stariji, nismo znali da im damo bar neki signal, možda bi tako izbegle muku. Nadam se da će ovo svima biti velika škola, da će se ubuduće pripaziti ko radi s decom. Zbog te dece sam odlučila da dam izjavu", kaže svjedokinja T. S.

Kao besmislene ocjenjuje komentare Mikinih pristalica da, navodno, djevojke optužuju Aleksića iz koristi.

"Stojim 100 odsto iza svega što sam rekla i ponoviću gdje god je potrebno! Ja sam odavno izašla iz tog svijeta, 20 godina živim u inostranstvu, imam uspešnu karijeru. Kada čitam kako neki govore o Mikinim 'uspešnim metodama' koje 'pripremaju decu za život', ja samo mogu da kažem da sam postala dobar čovek i izgradila život i karijeru ne zbog Mike, nego uprkos njemu", zaključuje na kraju T. S.

Biljane se sjećam kao tužne mlade žene

Što se tiče Biljane Mašić, supruge Mike Aleksića, za T. S. činjenica da je ona stala uz muža i da ga nije odmah napustila, kao što je učinila žena Harvija Vajnstina, ozloglašenog holivudskog producenta, govori o tome da je i ona sama na neki način žrtva.

"Ja je se sećam kao tužne mlade žene. Čak mi je ta njena ranjivost bila bliska i volela sam kada je tu umesto njega. Ipak, prestrašna su njegova nedela da bi vodila tako nemoralnu kampanju. To su ipak jako mlade devojke, gotovo deca", kaže T. S za "Blic".

Putovanje na Krf kao noćna mora

A prilika za teror je bilo uvijek i svuda. Naša sagovornica T. S. se, na primjer, sjeća da je Mika Aleksić odlučivao ko će ići na studijska putovanja koja je plaćao Radio Beograd.

"Mene je jednom poveo u Atinu i na Krit. To putovanje je bila noćna mora! Sećam se da smo na Kritu išli od plaže do hotela po najvećem suncu, bosi. Dobila sam opekotine, a ožiljke na tabanima imam i danas. U Atini mi je dao dve devojčice da ih čuvam, a imala sam samo 12 godina", priča T. S.

Miroslav Aleksić, podsjetimo, optužen je za dva krivična djela silovanja u produženom trajanju, dva krivična djela silovanja, jedno produženo krivično djelo nedozvoljenih polnih radnji i četiri krivična djela djela nedozvoljenih polnih radnji, na štetu sedam oštećenih.

Istraga protiv Aleksića sprovedena je zbog 19 krivičnih djela na štetu devet polaznica njegove škole glume od 2008. do 2020. godine, ali je optužen za devet krivičnih djela. Aleksić se nalazi u pritvoru od hapšenja 11. januara, prenosi B92.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana