Ноћ на сјеверу протекла мирно, Срби настављају протесте

СРНА
Ноћ на сјеверу протекла мирно, Срби настављају протесте

ЗВЕЧАН - Ноћ на сјеверу Косова и Метохије протекла је мирно, а грађани у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку настављају протесте док се не повуку припадници специјалне јединице РОСУ из овог дијела Покрајине.

Објекти општинских зграда у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку окружени су бодљикавом живом, а испред су распоређени припадници Кфора.

На постављене препреке Срби су ставили српске тробојнице.

У Звечану су патроле Кфора и даље на свим раскрсницама, а припадници специјалне косовске полиције се налазе унутар општине.

Ситуација је тренутно мирна, а неколико војника Кфора је стационирано иза бодљикаве жице код зграде општине Звечан.

Осим повлачења припадника РОСУ са сјевера Косова и Метохије, Срби траже и да нелегални градоначелници не улазе у зграде општина, као и да на слободу буду пуштени предсједник Привредне коморе Косова и Метохије Радош Петровић и Душан Обреновић.

Предсједник Српске листе Горан Ракић јуче је поновио захтјеве за прекид мирних протеста у три општине на сјеверу Косова.

"Први услов је да не долази градоначелник као каубој, јер ово није ничија прћија. Ово је градска кућа која треба да служи и пружа услуге својим грађанима. То би била прва фаза испуњења наших захтева", рекао је Ракић.

Он је навео да је друга фаза да се повуку све специјалне јединце са сјевера и да се формира Заједница српских општина.

"И што је најбитније, да се обуставе сви истражни поступци који се воде против свих људи, не само ових који протестују у Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, него и против оних који су били барикадама", рекао је Ракић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана