Николић: Отворено много тема у три сата разговора са Путином

Срна
Николић: Отворено много тема у три сата разговора са Путином

Москва - Предсједник Националног савјета Србије за координацију сарадње са Руском Федерацијом и Кином Томислав Николић изјавио је да је током свечаности у Москви, на којој му је руски предсједник Владимир Путин уручио Орден пријатељства, сједио са Путином скоро три сата и "отворио много тема".

"Седели смо један поред другог два и по, скоро три сата, и отворили смо много тема. Разговарали смо и о оним темама о којима смо причали док сам ја био председник Србије, и о ситуацији у којој се Русија брани од једног дела света, као и о ситуацији у Србији, којој не дозвољавају да води своју политику потпуно мирно, не везујући се ни за кога", рекао је Николић за "Спутњик".


Бивши предсједник Србије се боравећи у Москви, у Амбасади Србије, састао са српским студентима који студирају у руској престоници, као и са више од 40 српских привредника који раде у Русији, са којима је разговарао о ограничењима која имају када желе да доведу раднике из Србије.

Николић је навео да проблеме привредницима представља то што српске раднике руска администрација и миграциона служба сврставају међу све остале земље, па морају унапријед да траже квоте и изврше уплате за све те раднике, а да нису сигурни колико ће посла имати идуће године.

Он је указао да потешкоћу ствара и то што Србија и Русија немају потписане споразуме о осигурању и оцијенио да би Канцеларија и Национални савјет могли да помогну у томе, тим прије што ће у децембру бити одржана сједница руско-српске Мјешовите комисије, пред коју ће изнијети тај проблем.

Николић је рекао да је Споразум о социјалној сигурности између Србије и Русије усаглашен, али још није потписан.

Он је указао да због непостојања таквог споразума постоји ситуација да има држављана Србије, који годинама раде у Русији, без права на пензију и немају здравствено осигурање.

Николић је рекао да је са српским привредницима у Москви разговарао и о могућности оснивања пословног клуба преко кога би српски привредници лакше долазили до послова, али и имали заједничке наступе.

Он је оцијенио да постоји велико разумијевање код руских власти и да би "малом офанзивом" могло да се обезбиједи да српски привредници раде под нормалнијим, лакшим и једноставнијим условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана